Yxtaholms slott. Slott, stall och flyglar uppfördes 1753, men boplatsen finns nämnd i ett testamente redan 1329.

Yxtaholms slott. Slott, stall och flyglar uppfördes 1753, men boplatsen finns nämnd i ett testamente redan 1329.

Wonnas lyxiga slott

Av Estelle Ejdeholm Foto Thomas Hjertén
Redan som sexåring drömde fastighetsdrottningen Wonna I de Jong om att bo på ett slott. I dag äger hon sörmländska Yxtaholm. Här firar tre generationer jul med influenser från Polen, Sverige och Japan.

Slottet blev en fin 30-årspresent till min son, Alexander Östling och även till mig som fyllde 50 samma år, berätta Wonna I de Jong, Yxtaholms stolta ägarinna.

Tanken var att fortsätta driva slottet som konferenshotell men även att få en privat reträttplats för familjen. Slottet ligger placerat på en ö så det är också en perfekt plats för möten som kräver diskretion och hög säkerhet.

Wonna vill levandegöra livet på Yxtaholm som det tedde sig på 1700-talet. "Man kan iscensätta hur militära trupper levde i fält och hur olika yrkesgrupper hade det på slottet och bjuda in till bal. Tänk att få smaka och känna på 1700-talet.” Maten är viktig på Yxtaholm.

Wonna vill levandegöra livet på Yxtaholm som det tedde sig på 1700-talet.

I samband med övertagandet påbörjades en intensiv renovering.

– Under en månad hade vi 20 personer som arbetade heltid här. Byggnaderna var i gott skick men salarna var avskalade och opersonliga.

Wonna förklarar att arbetet med Yxtaholm är något helt annat än den problemlösning hon stöter på i sitt arbete som fastighetsägare:

– Jag äger stora fastighetsbestånd från 1960- och 1970-talen. Stöter man på ett problem i ett hus kan man sedan applicera det på hela beståndet. Så kan man inte göra med ett slott. Här kräver varje problem en unik lösning med hänsyn till ursprunget och byggnadsvårdstraditionerna.

En fin detalj i salongen är TV-skärmen som ramas in av en förgylld träram. Ovanför den öppna spisen hänger porträtt av tidigare ägare. På spiselkransen fina tennföremål från Svenskt Tenn.

Ovanför den öppna spisen hänger porträtt av tidigare ägare.

Wonna är noga med att inget av historiskt värde ska gå förlorat men ibland för hon medvetet in moderna inslag. På framsidan av slottet är det grus men på baksidan har hon låtit lägga sten. Wonna har också låtit anlägga en sandstrand vid vattnet.

– Jag sysselsatte också en hel del antikhandlare som fick leta efter antikviteter och konst som passade slottets karaktär. Jag ville ha tidstypiska möbler från 1700- och 1800-talen. Bara att hitta två nästan identiska ljuskronor tog sin tid. Trädgården smyckades med skulpturer och marmorurnor.

Några av de adliga familjer som bott här under 1800-talet är de Geer, von Platen, Hamilton, Brehmer och Rettig.

Några av de adliga familjer som bott här under 1800-talet är de Geer, von Platen, Hamilton, Brehmer och Rettig.

Tidigare var salarna möblerade med Carl Malmsten-grupper men de har flyttats ut till en flygel. Wonna funderar på vad hon ska göra med dem.

– Jag vill gärna att gästerna ska kunna se och njuta av möblerna även om de inte står i själva slottet. Det är fint svenskt hantverk, säger hon.

På ovanvåningen, vid den vackra öppna spisen, står dock ett Carl Malmsten-möblemang kvar. Det är här som familjen placerat sin julgran som kommer från den egna skogen.

Slottet har fler vackra sovrum.

Slottet har fler vackra sovrum.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]