Axel von Fersen

Steninge slott är pampigt och stilfullt men samtidigt varmt och ombonat. 
Den magnifika takkronan i Ovala salen 
har troligen funnits på Steningen sedan 
förra sekelskiftet. Väggarna pryds av 
marmorstatyer, vackert placerade i nischer.

”Vi fick ett slott på köpet”

Det var egentligen marken som Per och Åsa Taube lockades av när de blev ägare till Steninge slott. Men snart förälskade sig hela familjen i det anrika Tessinslottet.

Steninge slott byggdes 1694-1698 efter ritningar av Nicodemus Tessin d y. Här bodde bland annat greven och riksmarskalken Axel von Fersen d y, även känd som den franska drottningen Marie Antoinettes gunstling.

Upplev Steninges vårmarknad

Möt våren vid Steninge slott. Under hela helgen, 25-26 april är det vårmarknad på Steninge. I den gamla stenladugården finner du bland annat bröd, godis, sylt och honung till försäljning.

Steninge1

Stiliga Steninge Slott!

Jag har besökt 1600-talspärlan Steninge Slott vid Mälarens strand utanför Sigtuna. Slottet uppfördes i slutet av 1600-talet efter ritningar av Nicodemus Tessin d.y. Idag ägs slottet av familjen Taube som har gjort en fantastiskt fin restaurering av denna kulturhistoriska skatt. Här har också mycket spännande hänt genom seklerna. En av de forna ägarna var fältmarsalken […]

Marie-Antionette-1

Marie-Antoinette på Löfstad slott

I kväll är det specialvisning på Löfstad slott i Östergötland. ”Marie-Antoinette, Axel och jag” är en dramatiserad visning där skådespelerskan Pia Molin gestaltar Sophie von Fersen som skvallrar om hovet, kärleken och brodern Axel von Fersen och hans relation till Marie-Antoinette. Visningen bokas på tel 011-33 50 67. Foto: Thinkstock

I 300 år bodde samma släkt på Löfstad. Grindarna är utsmyckade med den franska liljan som symboliserar byggherren Axel Lillie.

På Löfstad har tiden stått stilla

Välkommen till ett slott som dignar av konstskatter. Här möter du en unik miljö som har stått orörd sedan 1926. Som om ägarinnan Emilie Piper bara gått ut ett slag.