Värmland

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien.

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.  

På baksidan saknade huset kontakten med trädgården så en trappa byggdes. Krattade grusgångar och buxbomhäckar ger herrgårdskänsla.

Från gräsmatta till herrgårdspark

Vid en värmländsk prästgård fann Thomas och Urban den ultimata trädgårdsutmaningen. Den väldiga gräsmatta har på kort tid förvandlats till en blomstrande park. Så här gjorde de!

Carl Jan Granqvist.

Helghälsning från Carl Jan Granqvist

Igår träffade jag Carl Jan Granqvist. Han berättade att han i sommar kommer att öppna upp sin älskade herrgård för privatpersoner och företag. Med start den 30 juni finns det möjlighet att uppleva Saxå Bruks inspirerande historiska miljö och njuta av kulinariska upplevelser.Vad sägs till exempel om en historisk måltid bestående av fem rätter med […]

Trädgårdsrummet med den ståtliga kakelugnen som det eldas flitigt i under vintern.

Konstnärens herrgård

I värmländska Lennartsfors har konstnären Pia Villefrance Dann funnit sitt drömboende – en vacker och tidstypisk herrgård från 1842. Här finner hon både ro och inspiration till att måla sina tavlor.