Rebell eller rotlös? I nyligen utgivna boken ”Maria: Sveriges ryska prinsessa” lyfter författaren Magnus Engberg ett dramatiskt kungligt livsöde, okänt för de flesta. Gods & Gårdar ställde fem frågor till Magnus för att få veta mer om storfurstinnan som blev prinsessan i Sverige.

 1. Vem var Maria Pavlovna? –Hon var tveklöst en av 1900-talets mest fascinerande kungligheter, rysk storfurstinna, kusin till tsar Nikolaj II, född in i en av de rikaste och mäktigaste dynastierna världen skådat. När hon 1908, till stor del av säkerhetspolitiska skäl, gifte sig med prins Wilhelm, blev hon svensk prinsessa och hertiginna av Södermanland.
  Prins_Wilhelm_och_Prinsessan_Maria_(1910)
 2. Paret skilde sig år 1914, och Maria Pavlovna lämnade landet, hur uppfattades det av samtiden? – Som Sveriges första kungliga skilsmässa sågs den naturligtvis som en skandal. Men samtiden hade också annat att slösa åsikter på, en parlamentarisk kris, en flammande försvarsdebatt och ett förestående världskrig.
 3. Hur skulle du beskriva henne? –Maria var på många sätt en motsägelsefull natur som från en hårt reglerad och traditionsstyrd uppväxt utvecklades till en för sin tid och ställning mycket självständig kvinna. Vid sin död 1958, hade hon hunnit vara såväl storfurstinna och prinsessa som modeskapare, parfymtillverkare, fotograf, resande reporter och författare.
 4. Varför vill du berätta hennes historia? –Maria Pavlovnas fantastiska livsöde ger perspektiv på både människan och historien. Trots det har hon varit märkligt lite uppmärksammad, inte minst i Sverige.
  Det mest spektakulära hon lämnade efter sig, Oakhill
  på Djurgården i Stockholm, är sedan länge Italiens
  ambassad, men få vet att det byggdes av ryska rubel.
 5. Varför tror du att hon är så pass okänd? –Hennes korta tid i Sverige och att hon inte var kronprinsessa har nog gjort henne till en parentes i historieskrivningen. Sedan hon lämnat Sverige försvann hennes ”nyhetsvärde”. Inom hovet blev hon ett ”svart får” för att hon svek sina plikter och övergav både man och barn.

Omslagsbild, Maria Pavlovna
Maria: Sveriges ryska prinsessa finns i bokhandeln och på  nätet hos Bokus och Akademibokhandeln, eller från författare/förlag: m.ebg@telia.com.

Pris ca 400 kr.