Ingen jul utan ett riktigt pepparkakshus. Fast varför nöja dig med ett vanligt hus – slå till på en herrgård i stället. Här får du recept och inspiration.

Ingen jul utan ett riktigt pepparkakshus. Fast varför nöja dig med ett vanligt hus – slå till på en herrgård i stället. Här får du recept och inspiration.

Vår vackra pepparkaksherrgård är designad och byggd av Markus Ekelund och Erik Hellström, som till vardags arbetar på Thimons Konditori i småländska Nässjö. Markus och Thomas har arbetat enligt konstens alla regler, men vi vill ändå tipsa om en genväg: Ta fram limtuben istället för smält socker när delarna ska klistras ihop. Visserligen betyder det att barnen inte får knapra i sig huset när julen är över, men i ärlighetens namn finns det väl bättre godsaker än gammal kaka?

Bygg huset

1. Kavla ut degen. Låt den vara ganska tjock, cirka 3 mm.

2. Lägg ut mallarna på degen och skär ut delarna.

3. Skär ut en bottenplatta om 25*55 cm att ställa det färdiga huset på.

4. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg på delarna. Grädda i ugn på 180 grader. Grädda delarna hårt, det är bättre om de blir lite brända i kanterna än att de inte gräddas tillräckligt.

5. Låt delarna svalna i minst en timme.

6. Tillverka fönster genom att klippa till gelatinblad i passande form som du sätter på insidan av väggarna.

7. Smält socker i en panna. Det blir som ett slags klister som du behöver för att få delarna att fästa i varandra. Eller gör det lätt för dig och använd lim – men då blir huset oätbart.

en fyrkant.

8. Sätt samman husets tak.

9. Sätt samman skorstenar och klockhus. Sätt samman trappan.

10. Sätt samman alla delarna på bottenplattan.

11. Sätt fast dörrarna.