Sveriges svar på Provence, så kallas ibland natursköna Österlen med sina böljande landskap, milsvida stränder och pastorala byar. Pär Bonér och Sophie Bonér Hindmarsch månar om det goda livet, och köket, i sitt intima lyxhotell Karlaby Kro.

Lugnet och den speciella känslan i den här landsändan är magisk även under lågsäsong. En hösthelg styrde vi kosan till gårdshotellet Karlaby Kro. Denna vitkalkade skånegård ligger måleriskt belägen med åkrar och beteshagar runt knuten.

red SEGOD_GG 18 Karlaby Kro11

Foto: Anders Norrsell

Den vitkalkade skånegården fick sitt nuvarande utseende under det sena 1800-talet. Foto Anders Norrsell

–Vårt läge är ostört och rofyllt, men vi har trots det  cykelavstånd till Simrishamn och Gyllebosjön, Knäbäckshusen och Kivik ligger på behändigt avstånd, säger Sophie Bonér Hindmarsch som tillsammans med sin man Pär äger och driver Karlaby Kro.

 

På Karlaby Kro kan man låna cyklar för en härlig cykelrunda, liksom gummistövlar för den som vill gå en skogspromenad.

På Karlaby Kro kan man låna cyklar för en härlig cykelrunda, liksom gummistövlar för den som vill gå en skogspromenad.

Karlaby Kro har varit gårdshotell i 28 år men gårdens historia sträcker sig betydligt längre tillbaka än så. Bebodd har platsen varit under lång tid, men gårdens nuvarande utseende tillkom sedan storbonden Måns och hans hustru Elna Andersson år 1898 byggde till mangårdsbyggnaden med tre rejäla längor.

–Måns var något av en lokalkändis, han satt bland annat i landstinget och med sådan status kom också att gården skulle vara stor, berättar Sophie.

Det är länge sedan längorna tjänade som stall, i dag är de omgjorda för lyxigt boende, konferens, spa och trevlig samvaro.

–Vi har 22 rum, precis lagom för att hotellet inte ska tappa sin intima och personliga karaktär, fortsätter Sophie.

Elegant hotelrum på Karlaby Kro inrett i harmoniska jordnära nyanser.

Foto: Anders Norrsell

Alla gästrummen på Karlaby Kro är elegant men personligt inredda.

Gästrummen ligger i de tre hemtrevliga längorna, som  till-sammans med mangårdsbyggnaden omgärdar kullerstens-gården. I huvudbyggnaden hittar vi barhäng, en mysig sällskapsdel med mjuka soffor som gjorda för skön läsning, brädspel, en fördrink eller bara gott sällskap. I denna del finns också restaurangen. Den är känd för sin goda mat och
rankad i White guide.

–Vi satsar på vårt kök och maten som vi erbjuder våra gäster, säger Sophie.

Hon berättar att gästerna överlag är mat- och vinintresserade, många kommer hit enbart för kökets skull och ställer höga krav.

–Vilket är fantastiskt stimulerande, säger Sophie. Det innebär att vi ständigt måste göra vårt yttersta, och det går hem. Vi har många stammisar, det är det bästa betyg vi kan få.

Hotellets restaurang använder sig i första hand av närodlat eller vilt, kött och fisk från trakten, och tillgången styr menyn.

–Vi gör det mesta från grunden, även exempelvis eget smör och hembakat bröd, säger Sophie.

Miljön är ombonad, elegant avslappad och trivsam, det känns att hotellet drivs med en stor portion kärlek. För den som redan sett sig mätt på utsikten över omgivningarna är väggarna fyllda med koloristisk konst, där allt är till salu. Det är konstnären Anders Palmér som för närvarande är aktuell på Karlaby.

–Vi har varje år en egen utställning där vi bjuder in intressanta konstnärer. Vi vet att våra gäster är konstintresserade, under påskens konstrunda, när de flesta av Österlens konstateljéer öppnas för allmänheten, blir vi snabbt fullbokade.

Sophie och Pär har jobbat inom hotell- och restaurangbranschen i stort sett hela sina liv. Sophie är kock och har varit hotellchef på Krägga herrgård utanför Stockholm, Pär har arbetat inom resebyråkedjan Reso. Tillsammans drev paret under en period Tomarps gårdshotell, men också Karlaby Kro, som de första gången köpte år 2003.

Då ägdes hotellet av en norsk kvinna som kom hit under slutet av 80-talet och förälskade sig i läget och byggnaderna. När hon köpte var gården en bedagad skönhet som stått tom och övergiven flera år. Men hon renoverade allt och startade sin hotellverksamhet år 1990, berättar Sophie.

Den stora katastrofen inträffade tolv år senare. De tre längorna brann ner under en häftig eldsvåda. Ägaren ville sedan inte fortsätta driva Karlaby Kro.

–Det var då vi köpte och tog över driften, berättar Sophie.

Pär och Sophie lät bygga upp längorna exakt som de såg ut tidigare och drev sedan hotellverksamhet fram till år 2011. Då flyttade de till USA för att jobba på c/o The Maidstone på Long Island.

–Det var ett spännande äventyr att driva ett liknande hotell i USA, men efter fyra år ville vi tillbaka, fortsätter Sophie.

Karlaby Kro behövde i samma veva ny ägare, så det föll sig så att Pär och Sophie beslöt att ta vid där de slutat.

–Vi älskar ju det här stället så valet att återvända var inte svårt.

Tallrik med vackert upplagd vildand och jordärtskockspuré.

Foto: Anders Norrsell

Köket serverar gärna viltfågel skjuten på österlenska sidan av Skåne, här vildand med rostad jordärtskockspuré.

Det första de gjorde var att anställa en riktigt bra kökschef. Valet föll på Greger Trollestad som jobbat på flera kända Stockholmsrestauranger, bland annat KB.

–Jag är skolad i klassisk fransk matlagning, som jag själv personligen är mycket förtjust i. Men vi tänker också nytt och modernt, använder råvaror efter säsong och premierar närodlat, berättar Greger när vi träffar honom i köket.

–Vår fågelleverantör är till exempel Friskens vilt i Vittskövle, därifrån får vi närproducerad viltfågel som är skjuten på den österlenska sidan av Skåne.

I dag står bland annat just vildand på menyn, en av Gregers favoritråvaror.

–Vildand är den absolut bästa fågeln, anser jag, både smakmässigt och arbetsmässigt. Den har också blivit mycket populär bland våra gäster.

Vacker maträtt i gröna nyanser, nämligen pilgrimsmussla, fänkål och bläckfiskemulsion.

Foto: Anders Norrsell

Likt ett konstverk, förrätt med pilgrimsmussla, fänkål och bläckfiskemulsion.

Att så långt det går jobba med närodlat och vilt, kött och fisk från trakten är Karlaby Kros mål.

–Jag plockar gärna in det ätbara från naturen, fortsätter Greger. Exempelvis det som vi i dagligt tal kallar ogräs, jag tänker på kirskål, rölleka, nässla och myskmadra, de blir ett utomordentligt komplement till det övriga på menyn.

Lunchen är över och ett sällskap har slagit sig ner i sofforna utanför restaurangen i väntan på eftermiddagste med engelska scones, hemgjord curd och marmelad samt mandelskorpor och kakor. Samtidigt gläder sig en mindre konferensgrupp åt en paus med kaffe och saftig päronkaka i restaurangdelen.

Inomhusoolen på Karlaby Kros hotell är inbjudande.

Foto: Anders Norrsell

Inomhusoolen på Karlaby Kros hotell är inbjudande.

För de gäster som inte har något på programmet blir det kanske en skön avkopplande stund i spaavdelningen, en liten cykeltur på de lånecyklar som finns eller en mikropaus i den sköna sängen på rummet innan det är dags för kvällens trerätters meny i restaurangen.

–Vi vill skapa en helhetsupplevelse för våra gäster, säger Sophie. I den ska boende och mat, men också njutning och avkoppling, stå i centrum, avslutar hon. 

Följ med på Gods & Gårdars herrgårdshelger: Läs mer här

 

 

 

.