Mitt i den unika bruksmiljön i Hällestad socken ligger Sonstorp herrgård. Här lever Agneta och Carl-Gustaf Mörner ett modernt lantliv – självförsörjande på allt från kryddor till vilt! Och dess surdegsbröd är fantastiskt!

Mitt i den unika bruksmiljön i Hällestad socken ligger Sonstorp herrgård. Här lever Agneta och Carl-Gustaf Mörner ett modernt lantliv – självförsörjande på allt från kryddor till vilt! Och dess surdegsbröd är fantastiskt!

SURDEGSBRÖD

1 bröd

2 1/2 dl surdeg
10 g färskjäst
1 liter vatten, kallt
2 msk honung
1 msk anis, malen
1 msk fänkålsfrön
1 msk kummin, malen
ca 2 kg dinkel-, råg- och vete- mjöl, ungefär 7 hg av varje sort 1 msk salt
sesamfrön till dekoration

Gör så här:

1. Arbeta alla ingredienser utom salt och sesamfrön med köksassistent i 10 minuter, tillsätt salt och kör ett tag till. 2. Häll degen i stor bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåp över natten.

3. Stjälp upp och forma degen. Låt jäsa medan ugnen värms till 275°. Häll sesamfrön över innan brödet sätts in i ugnen och ställ en skål med 1/2 dl vatten längst ner. Sänk värmen till 225°.

4. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills brödet har en innertemperatur på 94° (använd digitaltermometer).

FLER BAKVERK! Afternoon Tea

NUVARANDE Herrgårdsbröd med surdeg
NÄSTA Hjortstek från Sontorps gård