Det är 100 år sedan filmskaparen, dramatikern och regissören Ingmar Bergman föddes och 2018 är proklamerat Bergmanår. Många är de som vill hylla hans minne, Bergmanälskare får sannerligen sitt lystmäte.

Foto: Arne Carlsson/Svensk filmindustri/Svenska filminstitutet

Eva Fröling i Fanny och Alexander, 1982.

SVT inleder sitt Bergmanår med att sända Fanny och Alexander på juldagen och följer upp med dokumentärer och kortfilmer.

Göteborgs stadsteater kommer att avrunda 2018 med samma verk, i december sätts Fanny och Alexander i regi av Eva Bergman, dotter till Ingmar Bergman, upp.

I november öppnade en unik filmkostymutställning i Hallwylska museet. För första gången visas ett flertal kostymer burna av kvinnor i Ingmar Bergman-filmer. Kostymer från bland annat Sommarnattens leende, Viskningar och rop, Fanny och Alexander och Den goda viljan berättar om Regissörens gestaltning av kvinnor i sina filmer.

Alla kostymer i utställningen kommer från filmer som utspelar sig kring sekelskiftet 1900, tiden då familjen von Hallwyl levde i sitt palats på Hamngatan i Stockholm. Bergman på modet – kvinnoroller och kostymer pågår10 november –18 mars 2018.

Foto: SNAP/REX

Ingmar Bergman och Sven Nykvist under inspelningen av Fanny och Alexander.

Norstedts förlag ger i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman ut ett 40-tal titlar(!). Dramaten gör bland annat en föreställning utifrån Linn Ullmanns, (även hon Bergmandotter), roman De oroliga i regi av Pernilla August. Och filmfestivalen i Cannes uppmärksammar Bergman i maj.

I Filmstaden i Råsunda, Solna, pågår en utställning om regissören och hans verk, 13 apr–31 aug 2018.