Irene Seth är initiativtagare till nyutkomna Almare Stäket – en plats, en borg, en gård, det är en bok om släktgården som maken och hon drivit i 25 år.

Gods & Gårdar ställde fyra frågor till Irene:

Foto: Ralf Turander

Irene Seth

Hur fick du idén att göra en bok?

–Johan och jag har drivit konferensverksamhet på Almare Stäket i 25 år och tidigt stod det klart att folk som besökte oss frågade mycket, om nästan allting. Det är en sådan miljö som väcker frågor. Utifrån frågorna gjorde jag ett föredrag, och tänkte att när jag får tid ska jag skriva en bok så att allt finns samlat.

Dick Harrison och Lars och Ursula Sjöberg är dina medförfattare, hur fick ni kontakt?

–Jag upptäckte snabbt att jag inte skulle göra den tidiga historien på Almare Stäket rättvisa, att det var ett arbete för en historieprofessor, så då kontaktade jag en sådan, Dick Harrison, och han ville gärna bidra. Lars har hjälpt mig och Johan genom åren, bland annat med att sätta ihop möblerna som fanns i huset på ett vackert sätt, vi kunde ju inget om stilar. Vi ville hedra Lars genom att låta honom och Ursula skriva om Almare Stäkets vackraste period, det sena 1700-talet.

Har arbetet bjudit på några överraskningar?

–Jag har noterat att läser man om Almare Stäket är det så tydligt en del av Sveriges historia, det spelade en roll under vikingatiden, under Stockholms blodbad och stormaktstiden, men även under 1800-talet, då civilsamhället
växte fram. Jag har också upptäckt vilken roll Johans morfar, Carl Björnstjerna, spelade när han som officer kämpade mot naziregimen genom att lämna information till de allierade. Det kostade honom karriären och många vänner när han blev påkommen av ÖB. Något erkännande från Sverige efter kriget har han inte fått. Att Eva de la Gardie, som kom på hur man gjorde brännvin av
potatis, utförde experimenten på Almare Stäket var också nytt.

Vilken respons har ni fått på boken?

–Jag har inget att jämföra med men vi har sålt 1000 exemplar. Lokalt har uppmärksamheten varit stor. Dick och jag har föreläst flera gånger.

Boken Almare Stäket – en borg, en plats, en gård är utgiven på Votum Gullers förlag. Cirkapris är 199 kr.

Du som läser Gods & Gårdar kan vinna boken genom att tävla här.