På lördag den 19 mars gästas Gripsholms slott av historieprofessor Dick Harrisson. Han berättar om om den stora krisen på Bo Jonsson Grips tid.

På lördag gästas Gripsholms slott av historieprofessor Dick Harrisson. Han berättar om om den stora krisen på Bo Jonsson Grips tid. Om fogdar, sjörövare och riddersmän i ett Sverige som vilade i digerdödens skugga.

I mitten av 1300-talet drabbades Sverige av den värsta katastrofen i landets historia. Pestepidemin förödde landet och framkallade en civilisationsrekyl som får senare tiders krig och kriser att förblekna. Folkmängden sjönk med hälften, kungamakten urholkades, blodiga fejder söderslet landet, sjörövare gjorde Östersjön osäker och skrupelfria stormän raserade rättssamhället.

I centrum stod Bo Jonsson av den ätt som sedermera skulle kallas Grip, mannen som lät bygga Gripsholm och som med hänsynslösa metoder byggde upp den största privata förmögenhet som någon svensk förfogat över. Föredraget handlar om denna tid och dess huvudpersoner – de tyska fogdarna som sökte sig norrut för att berika sig, skandinaviska stormän som styckade upp riket och om de människor som trots allt lyckades skapa ordning ur kaos.

Plats: Gripsholms slott.

Tid: Den 19 mars kl 16.00.

Köp biljett

Dick Harrisson föreläser på Gripsholms slott. Foto: Anette Rasmusson

Dick Harrisson föreläser på Gripsholms slott. Foto: Anette Rasmusson