Maria Bolander har gjort blomsterarrangemang till fyra Nobelfester och kronprinsessan Victorias bröllop. Här delar hon med sig tips om konsten att smycka med blommor.

Maria Bolander har gjort blomsterarrangemang till fyra Nobelfester och kronprinsessan Victorias bröllop. Här delar hon med sig tips om konsten att smycka med blommor. Perfekt inför Alla hjärtans dag!

Bäst tycker Maria om att arbeta med rådande säsongs material eftersom det är friskast och starkast. Oavsett årstid har hon en återkommande käpphäst: luftighet. Det är viktigt att varje blomma har luft omkring sig så att den kan andas.

Maria har många knep för att få till fina blomsterarrangemang med oasisblock.

– Låt de blommor som ska ingå i arrangemanget stå i vatten och dricka sig otörstiga under en natt efter det att de snittats diagonalt, säger hon.

Stilfull klassiker i ny färgkombination. Arrangemanget är uppbyggt på en oasis. För att  få bredd på arrangemanget började Maria med ytterkanterna. Den skulpteratde formen skapas med hjälp av olika långa stjälkar.

För att det vattenmättade oasisblocket ska stå stadigt brukar hon fylla ut med lecakulor runt blockets kanter.

Den rosa färgen är romantikens och kärlekens färg. Få rosa inspiration från Gods & Gårdars stylist här

– Innan stjälkarna sticks ner i blocket snittar jag dem igen. Det ger stjälken en större drickyta. Undvik sax då en sådan lätt ”tuggar” stjälken. Det kan göra att stjälkens vattenrör trycks ihop så att vattnet inte kan sugas upp.

Ett annat råd hon ger är att arrangera en blomsort i taget. Det ger en bättre överblick. Och tänk på att arrangemanget beskådas från olika håll.

– Om man använder rena stjälkar utan blad kan man dölja oasisblocket genom att gömma det under till exempel täckbark.

När Maria bygger en bukett binder hon stjälkarna i en spiral så att alla stjälkar vinklas åt samma håll. Om en stjälk sätts åt motsatt håll bryts den av då buketten knyts med band.

– I en hög bukett brukar stjälkarna uppta en tredjedel medan de övre två tredjedelarna utgör ”kronan”. Snitta av blommorna i samma höjd så att buketten lättare kan dricka vatten.

– Jag blir lätt förälskad, men blomman för min kärlek varierar efter humör och vecka, säger hon. Snart har jag nog varit kär i de flesta blommor jag känner till.

Fler romantiska tips:

Ge bort vackra juveler på Alla hjärtans dag