Vadstena klosterhotell förvaltar häpnadsväckande historia och kryddar med antikviteter, utsökt mat och välsmakande viner. Återupptäck Sveriges glömda nöjescentrum – och återhämta dig i munkarnas spår.

Restaurant Munkklostret, hjärtat i Vadstena klosterhotel, serverar svenska smaker tillagade i modern-klassisk tappning. Många av råvarorna är närproducerade. Matsalen är inrymd i det som en gång var munkarnas sovsal.
–Det är kräftor från Vättern och hjortron från Tjällmo. Sparris, sallat och körsbär från odlare i trakten. Blåbär, lingon och svamp som människor plockar i skogen och kommer in med, berättar köksmästare Stefan Winkler och tillägger skrattande:
–Och så har vi rabarber-Kurt!

 

Foto: Karin Wildheim

Till kökets delikata skapelser serveras porter och viner från någon av klostrets tre vinkällare. Den egna importfirman Kloster & Ström vinhandel hämtar hem vin från framför allt Frankrike och Italien. För att inte tala om storsäljaren – konjaken från Daniel Boujus anrika konjakshus.
En vinprovning i Vadstena bjuder inte bara på vällagrade viner utan även på en historisk miljö utan motstycke. En vindlande trappa ner, under munkarnas kapitelsal, ligger den medeltida vinkällaren med 6000 viner. Den användes redan av munkarna för lagring av öl. Här erbjuds vinprovningar med någon av hotellets tre sommelierer för mindre och större sällskap. Genom golvet sipprar en vattenådra upp, valven dryper av fukt och 2000-talet känns långt borta.

Läs mer: En försmak av Vadstena klosterhotel – två exklusiva recept

Några meter därovan breder en gräsmatta ut sig mellan den mäktiga klosterkyrkan och Sveriges äldsta profana tegelhus. Det är tyst och stilla i vårsolen. Men så kliver guiden, den pensionerade arméofficeren, Bengt Wigbrant ut ur en 750 år gammal dörröppning och sätter fart på fantasin:
–Här lät Birger Jarl bygga ett palats med riddarsal åt sin son, den nykrönte kung Valdemar och hans hustru. Han och drottning Sofia var tonåringar när de flyttade in, och hade bara en enda sak i huvudet: att ha kul, förkunnar Bengt och utvecklar berättelsen om det sena 1200-talets Vadstena:
–Birger fortsatte att styra landet medan detta blev den tidens Las Vegas. Här ordnades tornerspel och baler! Här hetsades hundar mot björnar och vildsvin! Trubadurerna spelade och hovnarrarna gycklade! Ingenstans i Europa roade man sig så tappert som vid hovet i Vadstena.

Bengt Wigbrant har koll på varenda byggsten i den lilla staden och målar med ord:
–Drottning Sofias syster, som var nunna på klostret i Roskilde, hörde ryktena och rymde hit för att få hänga med jetsetet. Efter bara tio månader födde hon en son. Vem fadern var? Kung Valdemar! Det var inte bra. Kungen var visserligen känd för att vara kvinnokarl men att få barn med sin svägerska, som dessutom var nunna, var att gå över gränsen, fortsätter Bengt den guidade turen kring området där de kraftfulla byggnaderna ännu är en bekantskap som gör intryck.
Episoden slutade med att Valdemar fick rida till Rom och be påven om syndernas förlåtelse. Men i Vadstena fortsatte det lustfyllda livet i nästan hundra år till. Och vinet skulle komma att flöda även fortsättningsvis. Nattvardsvinet. Palatset stöptes nämligen om till kloster. Kung Magnus Eriksson och drottning Blanka hade skänkt kungsgården till kyrkan för sina själars frälsning. Donationen stöddes också av en hovmästarinna, Birgitta Birgersdotter, som sa sig ha fått en kallelse av Gud, att där bilda ett kloster. Numera är Birgitta, helgonförklarad som den heliga Birgitta, mer känd än Blanka.

Njutningarnas Vadstena glömdes, klostret dominerade bilden av staden, vars betydelse kom att blekna i skuggan av rikets nya maktcentrum, Stockholm. Reformationen stängde Sveriges kloster. Århundraden förflöt. Klosterbyggnadernas användningsområden skiftade. Inga nunnor syntes i Vadstena förrän år 1935, då birgittinerna återvände. I dag lever åtta Birgittasystrar i ett modernt kloster på Myntbacken.

Det har nu gått 31 år sedan hotellfamiljen Milton klev in i historien och startade Vadstena klosterhotel.
–Det är fantastiskt att arbeta till historiens vingslag, det har verkligen bidragit till att vi stannat här så länge, säger Carina Milton, hotellets vd.
Maken Johan Milton hade hotellvana ”i blodet”, hans familj hade länge drivit det välkända Göta hotell i Borensberg. I dag är dottern Matilda Milton vice vd och familjens yngsta, 22-åriga Julia, går snart ut hotellskolan Glion i Schweiz och kan ansluta till familjens verksamhet.
Vadstena klosterhotel huserar i tolv olika byggnader i staden, alla från olika epoker. Här finns exempelvis Stora och Lilla Slottsvillan, byggda åt läkare på Vadstena mentalsjukhus när förra seklet var ungt. Varje matsal och hotellrum är unik.


I sin strävan att erbjuda hotellgästerna nya upplevelser och att hålla staden levande invigde hotellet sitt spa för ett par år sedan. Det upptar ett helt stadskvarter och är mer inriktat på retreater, kontemplation, spa-ritualer och yoga än på ett stort utbud av spektakulära pooler och upplevelser.
Johan Milton ägnar sig numera åt att inreda miljöerna, att införskaffa och vårda antikviteter och konstverk, samt åt annan verksamhet i familjens fastighetsbolag.
–Det är inte lätt att hitta möbler från 1500-,
1600- och 1700-talen. Som han får jaga! Och när vi använder dem i verksamheten blir det mycket slitage, som behöver åtgärdas av olika hantverkare. Vi har också utbildat städpersonal för att kunna rengöra de äldsta och ömtåligaste sakerna, berättar Carina.

Att driva hotell i historiska byggnader kräver att man inreder och sköter rummen med omsorg.
–Varje år tar vi med hela personalen på en resa till något annat historiskt hotell, där de kan se hur de gör och vad man som gäst upplever i en sådan miljö. Vi har bland annat varit i Paris och Amsterdam, berättar Carina.


Hotellet har tagit över driften av den publika delen av Vadstena slott, det slott som började byggas som en försvarsanläggning av Gustav Vasa. Nu finns där, förutom visning av historiska miljöer, möjlighet att hålla konferenser och andra större tillställningar. Vill man ha stor bröllopsfest i rikssalen väljer man vigsel i slottskyrkan. Om man inte väljer någon av stans andra kyrkor:
–Vi har ju några stycken här i Vadstena, säger Carina samtidigt som en spröd klockklang passande nog fortplantar sig längs med klostermuren och genom stadens gränder.