Ny utställning om sjöfärd med flärd

Victoria & Albert Museum fångar under våren 2018 de mäktiga atlantångarnas glansdagar.

I utställningen Ocean liners: speed and style visas 250 målningar, skulpturer, skeppsmodeller, plagg och fotografier som berättar om resandets utveckling, myter och modernitet.

Från mitten av 1800-talet till senare delen av 1900-talet omdanades resandet genom de stora atlantgående passagerarfartyg. De kom att revolutionera resandet och är en uppvisning i framsteg och framgång. Utställningen på Victoria & Albert museum säger sig vara den första i sitt slag, och vill utforska fartygens påverkan inom form, konstruktion och kultur.

Foto: Montage/Foto V&A museum

Klänning i silke broderad med glaspärlor, av Jeanne Lanvin 1925 och panel från förstaklassalongen på Normandie, utförd av Jacques-Charles Champigneulle, 1934.

Vi får möta de mest kända och mytomspunna av fartygen och lära känna deras historier och öden. Här finns ingenjörskonst i form av maskiner och här finns kläder – och ett Chaumet-diadem räddat från den sjunkna Lusitania. Dessutom ges flera prov på det utsökta hantverk som dessa lyxskepps salonger utgjordes av.

Utställningen pågår 3 februari–10 juni 2018.

Foto: Foto Getty images/ V&A museum

Titanic i torrdocka år 1911.