Skapa en egen slottsfest! Historisk mat, musik och miljö ger rätt stämning på 1700-talsfesten. Släpp loss din passion för ett fascinerande århundrande och levandegör historien för en kväll.

Skapa en egen slottsfest! Historisk mat, musik och miljö ger rätt stämning på 1700-talsfesten. Släpp loss din passion för ett fascinerande århundrande och levandegör historien för en kväll.

Intresset för historiska temafester är stort.  En av dem som vet vad det innebär att arrangera sådana bjudningar är Gabriella von Essen. När hon hyrde Riddarhuspalatset och dukade upp för en praktfull 1700-talstillställning uppskattades det av både gäster och förbipasserande. Utanför festlokalen trängdes nyfikna turister och mobilkamerorna blixtrade. Med sträckta halsar var de ivriga att få en glimt av festdeltagarna i vida kjolar, knäbyxor, gråvita peruker, skor med spännen och pompadourklack.

Dansen öppnas med  en menuett framförd  av festens värdar.

Dansen öppnas med en menuett framförd av festens värdar.

– 1700-talet är en tacksam tid att hämta inspiration från, säger Gabriella. Man kan verkligen ta ut svängarna med kläder, smink, mat och dekor. Jag valde till exempel grönt och rosa som temafärg i dukning, blomsterarrangemang och inbjudningskort. Maten lagades från recept i Cajsa Wargs Hjelp-reda i hushållningen för unga fruentimber och orkestern spelade 1700-talsmusik i originalarrangemang.

Middagen avrundades med konfekt i salongerna och sedan blev det dans och kanske någon flirt bakom en behagfull solfjäder.

Slottsrecept! Champagne- och smultrondessert

Att det känns som på riktigt är viktigt för stämningen. Det får inte bli maskerad, utan helt enkelt en fest med ett genomarbetat tema.

Dans var ett viktigt inslag i sällskapslivet på 1700-talet. Nästan alla kunde dansa och det var ett socialt måste på en fest. På olika håll i Sverige kan man gå kurs i att dansa menuett, gavott och kontradanser, och Gustafs Skål har många dansspecialister som kan medverka på en fest och lära ut stegen.

Spela musik från tiden.

Spela musik från tiden.

1700-talsinspiration! Se det privata hemmet Wiaholm

TIPS FÖR ATT SKAPA DEN RÄTTA KÄNSLAN:

1. Lägg ner mycket tid på inbjudan.

2. Poängtera att det är temafest.

3. Laga mat efter originalrecept.

4. Uppstoppade djur, murgröna och levande ljus skapar känslan.

5. Läs böcker om 1700-talet.

6. Lär dig att dansa historiska danser.

Miljöer att hyra finns det gott om: slott, herrgårdar, lusthus och fåfängor. Men naturen går också bra, och det behöver inte ens vara sommar.

Vilken skatt! Se 1700-talets färgstarka möbler