Den 15 januari är det Tulpanens dag, ett bra tillfälle att unna sig blomsterprakt med vårkänning.

Svenskar älskar tulpaner och årligen sälj 150 miljoner tulpaner som odlats i Sverige, till det kommer en omfattande import.

Foto: Blomsterfrämjandet

Frasiga tulpaner är ett löfte om vår när vintermörkret är som mest kompakt.

Så håller tulpanerna längre: Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Blandbuketter av tulpan och narcisser (påsk- och pingstliljor) bör ej skäras av. Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Försök att hitta en dragfri och sval plats åt dem. Undvik direkt solljus. Tänk också på att inte placera dem nära färsk frukt. Tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger. Källa: tulpanguiden.se
Redan på 1000-talet odlades det tulpaner, ursprungligen kommer de från området för nuvarande Iran, Afghanistan och Kazakstan.

En tidig svensk tulpanälskare var Olof Rudbeck d ä, som redan 1685 hade 38 olika tulpansorter i sin botaniska trädgård i Uppsala, bland dessa en papegojtulpan.