Tre recept för en god jul – kökschef Nancy Ford på Engsholms slott delar med sig av sitt smakfulla julbords frestelser och fröjder.

 

Matjessilltårta

Foto: Per Myrehed

Matjessill i tårtkomposition.

Matjessilltårta ”Hemma på Slottet”

 

Botten:
50 g smör
150 g kavring

Fyllning:
4 gelatinblad
300 g matjessill
1 rödlök
3 dl gräddfil
1 burk kesella, 250 g
1 msk spad från matjessillen
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill

Garnering:
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill
Löj/sikrom

Smält smör i en kastrull. Mixa eller finhacka kavringen till en smulig blandning. Tillsätt det smälta smöret och blanda till en massa.

Lägg smörpapper i botten på en rund form med diameter 24 cm, gärna med löstagbar kant.

Fördela kavringblandningen över botten.

Fyllning:

Blötlägg gelatinbladen i lite vatten ca 5 min.

Finhacka under tiden sill (spara lite av lagen från förpackningen). Finhacka löken, gräslöken och dillen.

Rör ihop sill, lök, dill, gräslök, gräddfil och kesella, smaksätt med sillspad.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm dem försiktigt, så att de smälter, i en kastrull under omrörning. Ta av från värmen och rör ner i matjessmeten.

Häll matjessillfyllningen i formen.

Ställ matjestårtan att stelna i kylen i minst 3–4 timmar eller helst över natten.

Vid servering garnerar du tårtan med hackad gräslök, dill och eventuellt lite löjrom.

Lågtempererad och gravad sörmländsk hjort

engsholm hjort

Foto: Per Myrehed

Saftig hjort med traditionella julsmaker.

(Till 8–10 pers vid buffé/julbord)

300 g hjort, innanlår eller rostbiff

Lag:
2,5 dl portvin
20 g salt
8 g farinsocker
2 lagerblad
2–3 enbär
8 svartpepparkorn
1 msk svartvinbärsgelé
Lingon till dekoration

Koka upp samtliga ingredienser till lagen och låt svalna helt.
Kött
Ugnstemperatur 74 grader.
Bryn köttet runt om i smör i en panna. Stek därefter långsamt i ugn på ca 74 grader, till en innertemperatur på 61 grader.

Häll lagen i en plastpåse och lägg i det varma köttet. Knyt ihop påsen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåp under minst 2 dygn. Vid servering, skär köttet i tunna skivor. Köttet kan frysas något för att enklare kunna skivas riktigt tunt. Garnera med lingon.

 

Saffranspannacotta med lingonkompott

engsholm pannacotta

Foto: Per Myrehed

Den ljuvliga saffranspannacottan lyser upp dessertbordet.

(ca 10 pers)

5 dl grädde
90 g strösocker
1 pkt saffran
3 st gelatinblad
½ vaniljstång

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, socker, saffran och vaniljstång.
Ta av kastrullen från värmen när det kokat upp och lägg i de redan blötlagda gelatinbladen.
Rör om så att de smälter.
Häll upp i små portionsskålar eller glas.
Ställ kallt när det svalnat.

Lingonkompott:
2 dl lingon
50 g strösocker
½ vaniljstång

Koka samman samtliga ingredienser i en kastrull.
Låt svalna och lägg på toppen av pannacottorna vid servering.

NUVARANDE Tradition med en twist från Engsholms slottskök
NÄSTA Nominera dina favoriter till antikpriset The Collector’s Awards