I år fyller den svenska folkskolan 175 år. Det firas med en utställning som invigs på Prins Eugen Waldemarsudde den 11 mars.

I år fyller den svenska folkskolan 175 år. Det firas med en utställning som invigs på Prins Eugen Waldemarsudde den 11 mars.

Utställningen i samarbete med Lärarstiftelsen lyfter fram en mängd konstskatter från förra sekelskiftets läseböcker, jultidningar och barnbiblioteket Saga – en berättar- och konstskatt som de flesta kommer att känna igen från sin egen skoltid.

Framstående författare och konstnärer blev på uppdrag av lärarna ombedda att engagera sig i folkskolan genom att bidra med utbildningsmaterial för att förbättra pedagogiken och därmed öka bildningen. På Waldemarsudde visas ett stort urval originalillustrationer av bland andra Carl Larsson, Jenny Nyström, Elsa Beskow, Ottilia Adelborg och Einar Nerman. Besökarna kommer också att få ta del av Prins Eugens betydande skolutsmyckningar.

Utställningen visas på Waldemarsudde till och med den 21 maj och går sedan vidare på turné till sju platser i landet: Kalmar, Kristianstad, Malmö, Umeå, Falun, Karlstad och Östersund.

Läs mer

NUVARANDE Unik utställning på Waldemarsudde visar skolans dolda konstskatt
NÄSTA Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand