Lördagen den 28 maj gläntar Statens fastighetsverk för fjärde gången på dörren till Sveriges hemligaste rum. En av årets tio utvalda hemligheter är vinden på Skoklosters slott.

Lördagen den 28 maj gläntar Statens fastighetsverk för fjärde gången på dörren till Sveriges hemligaste rum. En av årets tio utvalda hemligheter är vinden på Skoklosters slott.

Det är i år fjärde gången som Statens fastighetsverk anordnar Hemliga rum. Tidigare gånger har köerna ringlat långa till de för en dag upplåsta platserna.

– Vi bjuder vi på något unikt samtidigt som våra besökare får lära mer om det kulturarv de faktiskt är delägare i, säger generaldirektör Björn Anderson.

På Skoklosters slotts vind kan du som besökare gå in i det tornrum varifrån slottsklockan sköts, men framför allt uppleva en takrenovering av sällan skådat slag. Och det gäller att passa på, nästa tillfälle är först om si sådär 300 år.

För några år sedan upptäckte Fastighetsverket att taket till världens bäst bevarade barockslott höll på att kollapsa. Hantverkarna från 1600-talet hade misstolkat ritningarna. Takfallen var felaktigt monterade och måste byggas om för att taket inte skulle störta in. Under renoveringen, som pågått sedan 2014, har timmermän på plats byggt om takstolarna på det sätt som borde ha skett redan på 1600-talet.

– Våra hantverkare har utgått från en bok från 1649 som vi fann i slottets bibliotek. Hade man följt dessa ritningar från början hade konstruktionen blivit stark. Hela renoveringen är så fascinerande! Det känns fantastiskt att få erbjuda allmänheten att ta del av detta, säger förvaltaren Cecilia Wretling.

Under Hemliga rum finns även chans att lära mer om hur slottets trädgård och park har förändrats från 1600-talet fram till i dag. Kulturarvsexperter finns på plats och bjuder på guidade promenader.

Hemliga rum går av stapeln lördagen den 28 maj mellan klockan 10–16, med fri entré till samtliga platser.

Årets tio utvalda nycklar går till:

Universitetshuset och Lundagård, Lund – lager av historia i studenternas park och hus.

Göteborgs residens, Göteborg – stormaktstid, kungshus och en dold trädgård.

Vadstena slott, Vadstena – en första klassens krigsmaskin.

Visingsö – ekskogarna, kungsladorna, Visingsborg och Näs slottsruin.

Gripsholms slott, Mariefred – Kavaljersflygeln, övernattningsrum för Gustav III gäster.

Skoklosters slott, Håbo – takrenovering med en garantitid på trehundra år.

Kronobageriet, Stockholm – 60 000 limpor om dagen för flotta och artilleri.

Västra stallet, Stockholm – spår av 200 hästar och drivor av hö, mitt i city.

Generalkonsulatet i Istanbul, c/o Västra stallet, Stockholm – historiskt möte i balsalen.

Stockholms observatorium, Saltsjöbaden – 11 ton metall för att nå virvelgalaxen.

 

Läs mer!