Att vara gäst hos Carl Jan Granqvist är en fulländad, strålande upplevelse. Hur bär han sig åt? Här avslöjar han sina knep för att få gästerna att trivas.
 1. Läs mer om Gods & Gårdars weekend hos Carl Jan Granqvist, både på på Saxå herrgård och Stadra herrgård, här.

Foto: Fofo Per Myrehed

Ju mer omtanke man visar sina gäster, desto bättre. Men var och en måste finna sin modell, som man känner sig bekväm med, menar Carl Jan.

 1. Innan du bjuder in, fråga dig om gästerna får glädje av varandra. Tror man inte att folk får det trevligt tillsammans ska man inte bjuda dem samtidigt.
 2. Servera en välkomstbuljong eller te med nybakade scones om gästerna kommer tidigt och ska övernatta. De har åkt en längre sträcka och bör få sitta ner med något att äta. Sedan kan de installera sig, och då ska gästrummens lampor vara tända. Följ gärna med och se till att de kommer till rätta.

  Foto: Foto Per Myrehed

  Vackra kuvert förhöjer stämningen.

 3. Ju festligare bord, desto roligare. Använd linnedukar, silver och kristall om du har. Var generös med blommor och levande ljus, se till att det ser vackert och helst årstidsinspirerat ut. Gästerna ska omedelbart uppfatta att de är på kalas – det ska både se ut, dofta och kännas som en fest!

  Foto: Foto Per Myrehed

  En middag hemma på Saxå herrgård väntar, Carl Johan och Carl Jan Granqvist förbereder mottagandet av gästerna med omsorg.

 4. Menyn väljer jag efter säsong, och man får förstås se till att vinerna därtill ingår ett lyckligt äktenskap. Se till att ordna logistiken, skaffa rutiner för mat och servering.
 5. Gör en rolig bordsplacering, och tänk på att gästerna ska kunna prata tvärs över bordet också. Att inte ha förberett detta är o-omtänksamt tycker jag, och ju mer omtanke man visar, desto bättre. Idén är att oförväntade möten uppstår, att relationer skapas.
 6. Om konversationerna riktigt sprudlar kan jag luta mig tillbaka något. Annars får jag gripa in, kanske se till att gäster börjar tala med varandra, vara uppmärksam på stickfrågor och framför allt lyssna. Om någon sitter tyst under kvällen måste jag agera. Det är min uppgift som värd att se till att alla känner sig sedda.

  Foto: Foto Per Myrehed

  Svenskt matkulturarv förvaltas – Blåbär 100 %, tillverkad i Bergslagen av ca 2 300 nyplockade blåbär.

 7. Beroende på gästernas sociala kompetens kan jag hjälpa dem på traven. I en mindre krets kan jag lite skojigt berätta om vars och ens karaktärsdrag. Jag kan presentera menyn och berätta varför jag valt den mat och dryck som bjuds. Jag tvekar inte att tala om uppförandekoder eller om måltidens liturgi. Varifrån våra seder kommer och hur de ändrats. Om man berättar varför så försvinner det pretentiösa, vilket är absolut nödvändigt.
 8. Sista rådet är mycket viktigt: förbered
  kvällen i tid, så att du kan vila en stund innan gästerna kommer. En bra värd måste vara i toppform.