Som hämtat ur en saga … Allt stämde när Sandra och Nicklas Ilebrand hade sitt slottsbröllop på Södertuna Slott.

Som hämtat ur en saga … Allt stämde när Sandra och Nicklas Ilebrand hade sitt slottsbröllop på Södertuna Slott.

Sandras klänning och brudbukett till bordsdekorationerna och röken som steg från golvet när gästerna kom in i slottsmatsalen där bröllopsmiddagen serverades.
– Det är ett tema som passar oss. Vi tycker om det naturliga och lite dunkla, i färger och miljöer, säger Sandra.

Sandra får proffshjälp med makeupen.

Sandra får proffshjälp med makeupen.

Sandra och Nicklas träffades redan på gymnasiet och hade varit tillsammans i nästan tio år när Nicklas friade. De förlovade sig i maj och gifte sig i augusti året därpå – ”enligt konstens alla regler”, som de själva säger.
Med sina respektive familjer i Eskilstuna, en stor del av vänkretsen i Stockholm och sitt eget hem i Mariefred var ett sörmlandsbröllop ett självklart val.
– Vi visste också från början att vi ville ha festen på ett slott eller en herrgård. Dels eftersom vi båda tycker om gamla miljöer och under hela vår uppväxt har följt med våra föräldrar och tittat på slott och antikviteter, dels för att vi ville ha en fest för många gäster som skulle kunna övernatta.

Klänningen från Garamaj var en dröm i vitt siden

Klänningen från Garamaj var en dröm i vitt siden

Efter att ha tittat runt på fem, sex ställen i Sörmland föll valet till slut på Södertuna, ett 1700-talsslott strax utanför Gnesta med de vackraste omgivningar man kan tänka sig.
– Att vi skulle gifta oss i Taxinge kyrka var självklart från början. Den är så fin och jag har ofta varit där ända sedan jag var liten, säger Sandra.
– Därifrån är det en knapp halvtimme med bil till Södertuna och det tyckte vi var lagom.
Ett annat starkt vägande skäl till att Sandra och Nicklas valde Södertuna slott var att personalen kunde ordna precis allt – från mat och dryck till fest och övernattning.
– Vi fick vara med och styra hur vi ville ha det, men de praktiska detaljerna skötte de. Vi kunde luta oss tillbaka och njuta av planeringen, som ju faktiskt är en stor del av nöjet med att gifta sig, konstaterar Nicklas.

Sandras syster Therese var tärna på bröllopet på Södertuna Slott.

Sandras syster Therese var tärna på bröllopet på Södertuna Slott.

Och visst finns det mycket annat att tänka på när kyrka och präst är bokade och festen planerad. Hur man ska se ut på sin stora dag, till exempel.
– Jag hittade min klänning i februari, i en butik som heter Garamaj på Karlavägen i Stockholm. Nicklas hyrde en jackett på Östermalms Smoking& Frackuthyrning. Därifrån hyrde vi också en frack till hans bror Ola, som var best man, och till min syster Therese, som skulle vara tärna, lät vi sy upp en klänning, berättar Sandra.
Att välja ring var också ett kärt besvär. Den skulle ha samma form som förlovningsringen och med hjälp av designern Dennis Sellén på Te Boon i Nyköping kom de till slut fram till en ring i vitt guld med diamanter på sidan.

Vigselringen designad av  Dennis Sellén.

Vigselringen designad av Dennis Sellén.

Nu var det dags att ta itu med gästlistan. Sandra och Nicklas ville förvisso ha ett stort bröllop, men det drar lätt iväg och hur många som helst kunde de inte bjuda. Till slut landade det på ett åttiotal gäster, ungefär hälften släkt och hälften vänner – och inga barn.
– Bebisar som ammas måste förstås komma med. För dem hade vi ett särskilt rum på Södertuna och föräldrarna hade tagit med egna barnvakter, berättar Sandra.

Paret vigdes i Taxinge kyrka. Festen var på Södertuna Slott.

Paret vigdes i Taxinge kyrka. Festen var på Södertuna Slott.

Äntligen gifta! Efter flera år tillsammans fick Sandra och Nicklas sitt drömbröllop på Södertuna.

Så kom till slut den stora dagen. Efter flera veckors strilande regn sprack himlen plötsligt upp och solen sken över Taxinge kyrka när Nicklas och Sandra blev herr och fru Ilebrand.
Efter vigseln åkte alla gästerna i bilar till Södertuna för att checka in på sina rum och plocka fram kamerorna inför brudparets ankomst. Och till slut kom de, i en vagn dragen av två stora ardennerhästar som deras föräldrar ordnat som överraskning.
– Sedan blev det brudskål och mingel innan middagen serverades i den ena slotts-flygeln. Min systers man Johan var toastmaster, vilket han skötte helt perfekt. Det blev precis lagom många och långa och väldigt bra tal, säger Sandra.
Efter middagen serverades kaffe, avec och bröllopstårta uppe i själva slottet. Vägen dit var kantad av marschaller och trappan upp till festsalen lystes upp av mängder av levande ljus.
När brudvalsen var färdigdansad, till tonerna av den irländska sångerskan Lorena McKennitt, utbröt partyt.
Dansen pågick till en bra bit efter midnatt och sedan fortsatte de som ville och orkade på relaxavdelningen innan det var dags att krypa till sängs.
Morgonen efter dukades en stor frukostbuffé upp och alla gäster fick se bröllops-presenterna som brudparets mödrar packat upp tidigt på morgonen.
Så var allt över och det var dags att åka hem. Men för brudparet väntade fortfarande något fantastiskt: Bröllopsresan.
– Det var Nicklas som hade bokat allt, för mig skulle det bli en överraskning, säger Sandra.
– Det visade sig vara en resa till Indien och Maldiverna, underbart och oförglömligt. Precis som vårt bröllop.

Den sagoaktiga stämningen genomsyrade hela bröllopsdagen.

Den sagoaktiga stämningen genomsyrade hela bröllopsdagen.

Brudbuketten med nejlika, hortensia, trollhassel och murgröna.
Hand i hand för resten av livet.

Hand i hand för resten av livet.

Mingel i Södertuna slottsträdgården  innan middagen.

Mingel i Södertuna slottsträdgården innan middagen.

Inte bara brudparet hade  en underbar kväll på Södertuna – alla stortrivdes.
På Södertuna Slott finns gott om plats, både ute och inne.

På Södertuna Slott finns gott om plats, både ute och inne.

Som hämtad ur en saga är  skogen kring Södertuna slott.

Som hämtad ur en saga är skogen kring Södertuna slott.

www.sodertuna.se

 

Läs också:

Bröllopsslott: Lejondalsslott

Boka bröllopet på Ekolsunds slott!

Hitta ditt bröllopsslott