En kysk kamé det är nästa stora trend i smyckeskrinet. Det spår trendanalytiker. Här är fem heta smyckestips för dig som gillar antikt & vintage.

En kysk kamé det är nästa stora trend i smyckeskrinet. Det spår trendanalytiker. Här är fem heta smyckestips för dig som gillar antikt & vintage.

1. Proveniens & Passion. Smycken med berättelser är spännande. Livslång passion och kändisskap höjer värdet. Om smycket har burits av en kunglighet, filmstjärna eller sångerska får det en speciell aura. Den klassiska diamanten symboliserar evig kärlek men får gärna vara komponerad på ett konstnärligt och festligt vis. Dramatiskt och dekorativt är hett.

 2. Jade – det gröna guldet. I årtusenden har jade varit högt skattad bland kineser och nu säljs smycken av finaste jade till riktigt höga priser. Den lysande gröna stenen kallades ursprungligen för kejsarjade. Det var först under 1800-talets mitt som jade delades upp i de två kategorierna jadeit och nefrit, och de kan vara väldigt snarlika, men det råder stor kvalitetsskillnad på jade.

Kristian Nilssons örhängen gick för 12 400 kr på Bukowskis Market. Ring med jade  från 1920-talet som nyligen såldes på Sotheby’s. Halsband i korall såldes för 295 000 kr på Sotheby’s.

Kristian Nilssons örhängen gick för 12 400 kr på Bukowskis Market. Ring med jade från 1920-talet som nyligen såldes på Sotheby’s. Halsband i korall såldes för 295 000 kr på Sotheby’s.

3. Korallkraft. ”Kineserna dammsuger marknaden efter bärnsten och smycken i korall” säger Anna Rodman på Skånes Auktionsverk. Den röda stenen har fått en renässans. ”Under 1920-talet användes koraller med onyx och diamanter, denna kombination har åter blivit populär”,  säger Christian Bolin på W. A. Bolin.

4. Stilig Art Déco. Sällan har tillvaron för västvärldens välbeställda varit lyxigare än under la belle époque-perioden strax innan första världskriget bröt ut, men mellankrigstidens smycken åtrås nästan ännu mer än 1910-talets juveler. Tack vare ädelmetallen platina kunde enastående smyckearbeten med delikata detaljer skapas. Exklusiva smycken från 1920-talet är åtråvärda tack vare sin formgivning och kvaliteten hos stenarna.

Läs mer: Blixtrande diamanter och antika smycken från 1800- och 1900-talet

5. Kamén. Länge har kamén betraktats som ett kyskt smycke men trendanalytiker inom mode och inredning anser att kaméer kan bli nästa stora trend i smyckeskrinet. Kamén har en  kulturhistorisk förankring i antiken, renässansen och nyklassicismen som ger smycket tyngd och pondus. ”Romerska antika kaméer har än i dag sina samlare”, berättar Christian Bolin på W. A. Bolin. ”Kaméer av snäckor från Italien som importerats i stora mängder under 1900-talet är däremot sällan intressanta”. Under 1700-talets bildningsresor, de så kallade grand tour-resorna, ökade intresset för kaméer eftersom antikens kulturella lämningar studerades, men det var först under empiren som kamémodet slog igenom ordentligt.

NUVARANDE 5 heta smyckestrender
NÄSTA ”Vi fick ett slott på köpet”