Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här presenteras de samlare, antikhandlare, nydanare samt boktitlar som har chansen att ta emot ett pris vid galan på Antikmässan den 15 februari. Under kvällen koras dessutom Årets rookie!

M

itt under Antikmässan i Stockholm har antikbranschen sin egen Oscarsgala. För nionde året i rad delas The Collector’s Awards ut av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och Gods & Gårdar. Sju vinnare kommer att utses i samband med en galadrink på Antikmässan den 15 februari 2018. Förutom de priser som presenteras här intill delar vi ut priserna till Årets monter på Antikmässan samt Årets dyrgrip. Helt nytt för i år är priset för Årets rookie, som delas ut till en kreativ nykomling i branschen.

Biljett till den glittrande prisutdelningen kan bokas på www.antikmassan.se. Gods & Gårdar erbjuder dessutom ett inspirerande läsarevenemang, då vi kombinerar prisgalan med en rundvandring på Antikmässan med Pontus Silfverstolpe.  Läs mer om evenemanget här!

Juryns nomineringar till The Collector’s Awards 2018

Årets antikhandlare

En affär som genom sin presentation, sitt
sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

 

Jenny von Platen, Modern Form, Malmö: En auktoritet vad gäller Josef Frank och Märtha Måås-Fjetterström. Visar alltid en smakfull mix av moderna designers och konstnärer.

Christer Börjeson, Lysekil: En välkänd profil med stora kunskaper inom jugend och art déco. Säljer fantastiska objekt från 1890–1940 till en kunnig kundkrets.

Foto: Foto Per Myrehed

Antikhandlare Christer Börjesson

Mikael Anjemark, Anjemarks Antikhandel, Göteborg: Presenterar spännande mässmontrar med en unik mix av 1700-talsföremål. Hävdar de klassiska antikviteternas kulturhistoriska betydelse.

Foto: Anders Norrsell

Det sköna 1700-talet är basen i Anjemarks verksamhet.

Årets bok

En bok om konst och eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.

Tyger vi minns – Frukt, barn och blomtyger. Ett färgsprakande verk av Sara Axelius. Boken bygger framför allt på hennes egen samling av textilier från 1960- och 1970-talen.

 

 

 

 

Swedish Grace – Svenska 20-talsklassiker. Ett praktverk av Gunnela Ivanov om en kort, men viktig inriktning i den svenska kulturhistorien. En stil som i dag efterfrågas av många.

Karin Björquist – Formgivare på Gustavsberg. En fin yrkesmemoar, skriven av formgivaren själv. Trots över 40 år på Gustavsberg hamnar hon ofta i skuggan av sina manliga kollegor.

Årets nydanare

En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller nydanande.

Wanås Samtidskonst, Knislinge: ”Har under 30 år lockat många av världens främsta samtida konstnärer att ställa ut i den fantastiska park som omger det gamla slottet”.

Foto: Foto Mattias Givell

Konst på Wanås slott.

Livrustkammaren, Stockholm: ”Har genom samtidsbejakande utställningar och en högst medveten och uppmärksammad strategi i sociala medier nått helt nya målgrupper”.

Livrustkammaren har bland annat genomfört en omtalad satsning i sociala medier.

Dusty Deco, Stockholm: ”Möter såväl nya som gamla köpare av designklassiker, fotokonst och retroföremål i sitt
spännande showroom i centrala Stockholm.

Butiken Dusty Deco förenar klassiskt med nytänk.

Årets samlare

En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

Foto: montage

Nominerad till Årets samlare: Fredrik Åström, samlar på lanthandel m m. Nominerad i samma kategori är även Johan Westin, som samlar på klockor (detta astronomiska golvur, ca 1750, såldes på Bukowskis i december, och ingår ej i Johan Westins samling). Nominerad till Årets samlare är även Anders Halldén med sin virtuella knivsamling. Bildmontage.

Johan Westin, Stockholm – klockor: Sveriges främsta samlare av klockor från 1600- och 1700-talen. Är inte bara samlare utan kan verkligen uren även tekniskt.

Fredrik Åström, Mariefred – lanthandel m m: Har samlat föremål till en lanthandel, som han uppfört på Dufveholm. Äger i dag en stor mängd unika historiska bruksföremål.

Anders Halldén, Jönköping – knivar (virtuellt): Har skapat en virtuell nordisk knivsamling, som han kallar knivdatabasen, cultur.nu. Omfattar främst svenska, finska och norska knivar.

Juryn för the Collector’s Awards:

Joakim BengtssonHelsingborgs Auktionsverk, Ralph BengtssonKanonauktioner och The Collector’s Hotels, Anette Granlund, Bukowskis, Jon Norén, Jons Antik, Lars-Yngve JohanssonL Y Johansson Smycken & Antikviteter, Peder Lamm, programledare, Jörgen Martinson, Probus Auktioner, Jan RibbhagenKurt Ribbhagen AB, Pontus Silfverstolpe, Barnebys.se, Charlotte Strömstedt, Tumlaren AB, Michael Strömquist, Bacchus Antik, Winston Håkanson, juryns ordförande