Chanel, Dior, YSL och Lanvin är numera lika välkända namn som Haupt, Iwersson och Ståhl i auktionskatalogerna. Lyxig vintage är hett!

Chanel, Dior, YSL och Lanvin är numera lika välkända namn som Haupt, Iwersson och Ståhl i auktionskatalogerna. Lyxig vintage är hett!

Auktionshusen vet att flärd fängslar och fascinerar. Nästan alla större auktionshus erbjuder i dag specialauktioner med välskräddade klänningar, dräkter och kostymer samt märkesskor och accessoarer av hög kvalitet. Vintage är ett samlarområde som har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren trots att auktionsföretagens omsättning på dessa föremål inte kommer i närheten av summorna som konst och antikviteter drar in. Temaauktioner med bättre second hand-varor ses som en krydda i ett annars ganska konservativt auktionsutbud. Området lockar in nya köpstarka kunder som vänjer sig vid auktionskulturen och förhoppningsvis även blir intresserade av övriga antikviteter.

Diorhalsband från 1963 i originalask, 3 200 kr, Stockholms Auktionsverk.

Diorhalsband från 1963 i originalask, 3 200 kr, Stockholms Auktionsverk.

Filmbranschen är den industri som blåst mest liv i svunna tiders modestilar. För några år sedan var intresset för den amerikanska prisbelönta serien Mad Men som hetast och den tidiga 1960-talslooken var den trendigaste stilen en retroromantiker kunde följa. Allra störst framgång har dock den brittiska serien och kostymdramat Downton Abbey nått. Få serier är så omsorgsfullt skapade med scener och scenografi som tycks existera på riktigt, långt utanför den rektangulära TV-rutan. De vemodigt vackra 1910- och 1920-talet är startskottet för 1900-talets modehistoria, men samtidigt slutet för det brittiska imperiets herravälde. Den senaste kostymserien som visats på SVT handlar om varuhuset Selfridge’s i London och flyttar oss till slutfasen av jugendtiden. Håruppsättningarna är enastående och rekvisitan känns korrekt, men autenticiteten räcker enbart några meter in i rummen där scenerna spelas in. Några vyer över landskap existerar inte, arkitekturen är dimmig eller dunkel. Blott en kullerstensgata syns i skenet från en gatlykta.

Aftonväskan från  Emilio Pucci såldes för  1 700 kr på Stockholms Auktionsverk.

Aftonväskan från Emilio Pucci såldes för 1 700 kr på Stockholms Auktionsverk.

För att kläder ska få benämnas vintage bör de vara handsydda, gärna i ateljé, anser många kännare. Kläderna ska ha en viss ålder och vara tillverkade av material av riktigt hög kvalitet. En del menar att plaggen ska vara tidstypiska för det decennium de representerar, men behöver inte ha en viss ålder, ett par år gamla klänningar av designer med egen stil kan räcka för att plaggen ska kvala in hos auktionshusen. Att de enbart finns i enstaka exemplar kan också vara ett krav. Men minst lika intressant som att ställa sig frågan vad som får kallas vintage är frågan varför denna vurm är så stor just nu.

Hermèsscarfen Harnais de Cour från 1977 gick för 4 600 kr på Stockholms Auktionsverk 2013.

Hermèsscarfen från 1977 gick för 4 600 kr på Stockholms Auktionsverk 2013.

Att enbart tolka den rådande vintagetrenden som en reaktion mot en slit-och-släng-kultur är en alltför naiv och förenklad förklaring. En av många intressanta reflektioner som författaren och filosofen Lars Fr H Svendsen tar upp i sin essä Mode, som utkom 2004, berör moderniseringsprocessen i vårt västerländska samhälle och upplösningen av samhällsklasser, som har lett oss till att bli hyperaktiva livsstilskonstruktörer i jakten på att skapa mening och identitet. Han menar att vår identitet är mindre bestämd av ekonomisk status än tidigare. Därför är samhällets välbeställda underkastade samma identitetsarbete som alla andra, trots att de har ett ekonomiskt försprång. I kapitlet Mode som livsstil nämner han också att den som följer modet alltför väl inte är helt moderiktig. En antydan om den personliga smaken bör lysa igenom, ett påstående som till viss del kan förklara vår samtids intresse för vintage.

Hos Kerry Taylor Auctions i London såldes 2013 kläder burna av prinsessan Diana. Tre magnifika klänningar av designern Catherine Walker gick för mellan 537 000 och 733 000 kr.

Hos Kerry Taylor Auctions såldes 2013 kläder burna av prinsessan Diana. Klänningar av designern Catherine Walker gick för mellan 537 000 och 733 000 kr.

Nytillverkade modeplagg blir alltför konformistiska om inte det individuella inslaget finns med. I sitt slutord påpekar han att klädmodets storhetstid varade i knappt ett århundrade. Modeföretagens förmåga att ständigt presentera något nytt startade med engelsmannen och haute couture-skaparen Charles Frederick Worths (1825–1895) modehus i Paris 1857 och varade fram till 1960-talet, därefter har stilar blivit oändligt återanvändbara, menar den norske författaren. Den stilistiska pluralismen har aldrig varit starkare än nu.
Vintagetrenden uppskattas också av de miljömedvetna konsumenterna och det är samtidigt en hyllning till gångna tiders formgivarförmåga.

Armring i rosenslipad indisk labradorit, 26 950 kr, Bukowskis.

Armring i rosenslipad indisk labradorit, 26 950 kr, Bukowskis.

Vi trollbinds av perfektion och kontroll inom områdena matlagning, sport och musik, så även av skrädderi. Välsydda och unika kläder är hantverk på hög nivå, väl värda att spara till kommande generationer.

NUVARANDE Elegant vintage
NÄSTA Skapa en vacker herrgårdsdörr