Hauptbyårer, badkarssoffor och porträtt. Dyrbarheter och fynd om vartannat. Allt finns numera tillgängligt i våra datorer. Gör så här för att fynda antikt på nätet.

Hauptbyårer, badkarssoffor och porträtt. Dyrbarheter och fynd om vartannat. Allt finns numera tillgängligt i våra datorer och den där oemotståndliga antikviteten är bara ett klick ifrån att bli din. Gör så här för att fynda antikt på nätet.

Internet har förändrat hur vi handlar antikviteter. Med ett litet klick kan du bli ägare till en dyrgrip. Flera auktionshus säljer numera konst och antikviteter enbart genom internetförsäljning men mycket av det dyr­barare segmentet säljs fortfarande på klassiska klubbauktioner. Det går alltså precis som tidigare att bjuda på exklusiva antikviteter med så kallad spade i salen eller via skriftliga anbud till kundtjänst, eller ha kontakt per telefon med en intendent som bjuder åt dig om du vill vara anonym. Men möjligheten att sitta hemma och bjuda på antikviteter via datorn har förändrat branschen. Intresset för antikviteter har ökat och nya köpare har tillkommit.

Byrå i gustaviansk stil,  18 000 kr på Norrköpings Auktionsverk som numera ägs av Bukowskis. Värdering 15 000–18 000 kr.

Byrå i gustaviansk stil, 18 000 kr Bukowskis Market, Norrköping. Värdering 15 000–18 000 kr.

– De som väljer att bjuda online blir hela tiden fler, säger intendenten Henrik Åberg som ansvarar för möbler och konsthantverk på kvalitetsauktionerna hos Bukowskis. Det märks både bland våra svenska och utländska kunder. Nu får vi även bud över en miljon ­kronor via datorn.
Fast hur säkert är det att handla på nätet? Vågar du bjuda utan att inspektera saker på riktigt? Vad händer om du ångrar dig?

Fransk salongsmöbel,  9 000 kr på Bukowskis Market, Norrköping.  Värdering 8 000–10 000 kr.

Fransk salongsmöbel, 9 000 kr på Bukowskis Market, Norrköping. Värdering 8 000–10 000 kr.

I princip gäller samma regler som tidigare. Har du haft möjlighet att kika på din vara så kan du inte ångra ett köp såvida det inte är felbedömt. De flesta svenska auktionshus visar alla antikviteter i en visningslokal som i vissa fall även är deras lagerlokal, men juridiskt sett är näthandel en distanshandel som gett upphov till den nya distans- och hemförsäljningslagen, förankrad i EU-lagstiftningen som slår fast fjorton dagars ångerrätt. Hos Nordens största nätauktionsföretag, danska Lauritz.com, kan du ångra ditt köp.

Simon Gates vinglas från Orrefors. Ett dussin klubbades för 2 600 kr på ­Bukowskis Market Göteborg. Värdering 1 500 kr.

Simon Gates vinglas från Orrefors. Ett dussin klubbades för 2 600 kr på ­Bukowskis Market Göteborg. Värdering 1 500 kr.

– Hos oss kan du se föremålen så buden är bindande, förklarar Martin Pettersson Wangdahl som är platschef på nätauktionsföretaget Bukowskis Market som nyligen köpte Norrköpings Auktionsverk. Vi säljer begagnade varor och tycker att det är bra om kunderna tittar på föremålen innan de lägger bud. Har du vana att handla på auktion, ja då kan fotografierna räcka som information men inte för de oerfarna köparna.

Guldring från 1960- talet med smaragd, gick för 3 000 kr på Bukowskis Market Norrköping. Värdering 6 000 kr.

Guldring från 1960- talet med smaragd, gick för 3 000 kr på Bukowskis Market Norrköping. Värdering 6 000 kr.

Internetförsäljningen har förenklat för många antikintresserade som inte behöver åka land och rike runt för att vara med på olika auktioner. Det är enkelt att följa budgivningen och budhistoriken ligger kvar. Om flera aktörer slåss om samma vara förlängs ofta auktionen med ett par minuter, så det gäller att sitta klistrad vid datorn de sista minuterna för att inte riskera att missa ett visst föremål.
Det är lätt att ryckas med i budgivningen men glöm inte att det tillkommer diverse avgifter. Provisionen varierar men brukar ligga på mellan 20 och 22,5 procent på det klubbade priset. Slagavgiften ligger kring 50 kronor och på signerade målningar av levande konstnärer eller av konstnärer som inte har varit avlidna i mer än 70 år tillkommer en så kallad konstnärsskatt, droit de suite, på 5 procent om tavlan klubbas över 2 200 kronor. Var också uppmärksam på när du senast måste hämta din vara. Vissa auktionshus tar ut en förvaringsavgift om du hämtar ut för sent. Om varan finns på annan ort tillkommer också transportkostnader. För småsaker kan det röra sig om någon hundralapp, men för stora och skrymmande möbler kan det handla om 1 000 kronor eller mer.

Fartygsstolar från 1950-talet  klubbades för 11 000 kr på Stockholms Auktionsverk. Värdering 6 000 kr.

Fartygsstolar från 1950-talet klubbades för 11 000 kr på Stockholms Auktionsverk. Värdering 6 000 kr.

Alla är inte lyriska till att handla antikviteter på nätet. Ibland skenar slutpriserna i väg och spontanbud är vanliga på onlineauktioner anser många, i synnerhet under fredagar och lördagar. Då tycks folk vara extra djärva.
– På fredagar är det alltid hårdare konkurrens, jag vet inte varför men många kanske känner sig mer avslappnade efter en arbetsvecka och vågar ta i lite extra när de sitter hemma vid datorn, säger Erik Edelstam, antikhandlare och ordförande i SKAF, Sveriges Konst- och Antikhandlareförening.
Om fredagar är de spontana aktörernas tidpunkt så är måndagar den mest trafikerade auktionsdagen. Flera företag som klubbar såväl i salen som online håller, av gammal tradition, sin auktion dagen efter en helg.

Orientalisk blåvit skål med lock, klubbades för 6 000 kr på Bukowskis Market i  Malmö. Värdering 1 200 kr.

Orientalisk blåvit skål med lock, klubbades för 6 000 kr på Bukowskis Market i Malmö. Värdering 1 200 kr.

Erik Edelstam är inte så orolig när han köper antikviteter online, men det händer att han blir besviken.
– Tre av fyra objekt brukar jag bli nöjd med, det fjärde är ofta ett misstag, ett köp som inte lever upp till mina förväntningar. Det är tråkiga läropengar. Mitt främsta råd till alla som ska ge sig in i en budgivning är att be om konditionsrapporter. Auktionshusen har denna service, i synnerhet på kvalitetsauktionerna. Sedan är det i och för sig viktigt att känna till personalens uppfattning om vad som är skador. Smärre nagg kanske inte är så små för alla, så det är alltid en trygghet om du verkligen kan granska föremålen innan du lägger ett bud.
Är du tveksam till att katalogtexter är korrekta och vill du veta mer om föremål ska du inte dra dig för att kontakta respektive intendent inom en viss avdelning eller ta kontakt med inlämningsdisken.

HÄR KAN DU FYNDA ANTIKT PÅ NÄTET
www.auktionsverket.se
www.bukowskismarket.com
www.goteborgsauktionsverk.se
www.metropol.se
www.stadsauktion.se
www.lauritz.com

SAMLINGSSAJTER FÖR ATT  FYNDA ANTIKT PÅ NÄTET
www.auktion.se
www.barnebys.com
www.auctionet.com