På historisk mark vid Mälarens vatten ligger det vackra trähuset från 1830-talet som i sista stund räddades från förfall...

På historisk mark vid Mälarens vatten ligger det vackra trähuset från 1830-talet som i sista stund räddades från förfall…

LUDVIG2

Villorna på Drottningholmsmalmen ligger inbäddade i grönska i den historiska idyllen på Lovön. Under 1700-talet bodde näringsidkare på Malmens södra delar i det som nu hör till Ekerö kommun. De arbetade med Drottningholms slott och dess omgivningar, skötte administrationen, drev värdshus och apotek.

LUDVIG3

Området Drottningholmsmalmen växte fram efter kungens önskemål om ett levande samhälle intill slottet, enskilda tomter uppläts på hovets mark. Förebilden var det franska lustslottet i Versailles. I det naturliga landskapet vid Mälarviken uppstod en kulturmiljö. Området utvecklades till ett åtråvärt villaområde för borgerskapet. Under 1800-talet uppfördes vackra trähus med snickarglädje och verandor. Malmens idylliska sommarnöjen och byggnader från 1700- och 1800-talet ger området en unik karaktär.

I en vacker trävilla från tidigt 1800-tal bor en familj med tre barn och hund. Fastigheten kallas Ludvigsberg och är placerad på en brant bergstomt rik på flera sorters lövträd. Trappor och stenmurar bildar fina terrasser. En stor blodbok och hundra år gamla ekar står intill pil, lönn och björk. I trädgården växer gott om fruktträd. På sensommaren kan barnen plocka päron, äpplen och plommon i trädgården. Huset är målat i gul oljefärg och har fönsterbågar i engelskt rött med grått foder. Till Ludvigsberg har ingått bodar, skjul och badhus som under åren har rivits. Ett stenhus, som tidigare varit kakelugnsmakeri, står däremot kvar.

– Vi sökte lugnet utanför storstaden, förklarar ägarinnan. Efter långa arbets- och skoldagar inne i Stockholm är det verkligen skönt att känna de friska vindarna här ute. Att leva nära naturen är en fröjd.

 

NUVARANDE Granne med Drottningholm
NÄSTA Trädgårdsfest på Sofiero