Nu är nomineringarna till 2020-års antikpriser klara! Här presenteras de samlare, antikhandlare, förnyare samt boktitlar som har chansen att ta emot ett pris vid galan på Antikmässan 13 februari. Under kvällen delar vi även ut pris till Årets rookie!!

Mitt under Antikmässan i Stockholm har antikbranschen sin egen Oscarsgala. För elfte året i rad delas The Collector’s Awards ut av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och Gods & Gårdar.

Sju vinnare utses i samband med en prisgala på Antikmässan den 13 februari, då vi njuter av underhållning, storbandsjazz och en trerätters galamiddag med vin. Förutom de priser som presenteras här intill delar vi ut priserna till Årets monter på Antikmässan samt Årets dyrgrip. Avslutningsvis presenteras Årets rookie.

Boka plats på galakvällen till rabatterat pris!

Biljett bokar du genom att klicka på länken här: antikmassan.se

Uppge kod godsogardar så får du 105 kr rabatt!

Här kan du läsa mer om galakvällen

Juryns nomineringar till The Collector’s Awards 2020:

Årets antikhandlare
En affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

Möbelberget i Storvik, Ingemar Jönsson: Har under många år deltagit på antikmässor med färgsprakande montrar som utmärker sig genom sin originalitet och väl avstämda mix av allmoge och högreståndsföremål.

På femte våningen, Richard Jansson: Sysslar med svenskt konsthantverk 1920–1970 i stengods, glas, silver samt smycken. Ställer ut på allt från ledande mässor till Hötorget och tillhör den kommande generationen antikhandlare.

Stens antik i Mellerud, Sten Torstensson: Sten är ett begrepp i branschen, förgrundsfigur som samlare och antikhandlare, inriktad på högklassig allmoge och samlarföremål.

Årets förnyare
En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller nydanande.

Fotografiska museet, Stockholm: Lockar idag miljontals besökare till Stadsgårdshamnen. En av den internationella konstscenens mest vitala utställningsytor för fotografi.

Jamtli, Östersund: Norrlands ”Skansen” med anor från 1886 är ett av Sveriges mest omfattande friluftsmuseer med unika miljöer. Nu även filial till Nationalmuseum.

Svenskt Tenn, Stockholm: Balanserar en ständig förnyelse med arvet efter Estrid Ericson. Idag arbetar man såväl med det traditionella utbudet som framtida antikviteter.

Årets samlare
En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

Pantonworld av Niklas Maupoix: På sitt instagramkonto panton_world visar Maupoix upp sin Verner Panton-samling och delar med sig av värdefull information.

Sune Jönsson, Osby: Har en av landets främsta samlingar av originalmålad allmoge, tenn, koppar samt glas, och delar alltid generöst med sig av sin kunskap.

World of Classics, Leif Ivan Karlsson: Entreprenören från Norrland som byggt upp Sveriges största bilmuseum för amerikanska bilar, med över 100 topprenoverade jänkare.

Årets bok
En bok om konst och eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.

Astrid Sampe. Förnyare av svensk industritextil. Anne-Marie Ericsson ger en grundlig genomlysning av Astrid Sampes livsgärning i 1920–80-talets Sverige. En framtida bokklassiker.

Jämtländsk folkkonst. Hagamålarna och hantverkare i Lockne. Med hjälp av ett utsökt bildmaterial tar oss författarna med på en kulturhistorisk resa bland målare och hantverkare söder om Östersund.

Jag är en samlare, jag vill ha mer. En egensinnig bok om samlingar och samlare. Bygger på bilder av Aja Lund i collageform, presenterande många aktuella samlingar.

Juryn för the Collector’s Awards består av:

Joakim Bengtsson, Stockholms Auktionsverk

Ralph Bengtsson, Kanonauktioner och The Collector’s Hotels

Anette Granlund, Bukowskis

Erik Ingare, Uppsala auktionskammare

Peder Lamm, Göteborgs auktionsverk

Jörgen Martinson, Probus auktioner

Giuseppe Wickström, Wickströms antik

Jan Ribbhagen, Kurt Ribbhagen AB

Pontus Silfverstolpe, Barnebys.se

Charlotte Strömstedt, Tumlaren AB

Michael Strömquist, Bacchus antik

Winston Håkanson, juryns ordförande