Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här presenteras de samlare, antikhandlare, förnyare samt boktitlar som har chansen att ta emot ett pris vid galan på Antikmässan den 14 februari. Under kvällen delar vi även ut Årets hederspris!

Mitt under Antikmässan i Stockholm har antikbranschen sin egen Oscarsgala. För tionde året i rad delas The Collector’s Awards ut av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och Gods & Gårdar. Sju vinnare kommer att utses i samband med en jubileumsgala på Antikmässan den 14 februari, då vi njuter av opera, storbandsjazz och en trerätters galamiddag med vin. Förutom de priser som presenteras här delar vi ut priserna till Årets monter på Antikmässan samt Årets dyrgrip. Avslutningsvis presenteras även Årets hederspris.

Biljett till den glittrande prisutdelningen kan bokas på www.antikmassan.se. Gods & Gårdars läsare får 100 kr rabatt, och betalar endast 1 095 kr för hela galakvällen inklusive trerättersmeny med vin.

Juryns nomineringar till The Collector’s Awards 2019:

Årets antikhandlare
En affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

Giuseppe Wickström, Wickströms Antikhandel: Har sedan 1995 drivit sin antikhandel i Kyrkhult, där han envist hållit fast vid det svenska, genuina föremålsarvet från 1700- och 1800-talen.

Göran Björnberg, Fröjel retro & design: Har bevisat att det omöjliga är möjligt – att det går att bygga upp en framgångsrik försäljningskanal för 1900-talets design på en ö i Östersjön.
Förutom på Gotland ses han på antikmässor.

Roberth Winterhagen, Winterhagen antik: Har genom målmedvetet arbete skapat en av Sveriges mest moderna och inspirerande antik- och inredningsbutiker med en internationell flair på Roslagsgatan i Stockholm.

Årets förnyare
En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller nydanande.

Designpodden: På ett lättsamt och initierat sätt sprider Sanna Lönngren och Andreas Zätterqvist kunskap och information om skandinavisk 1900-talsdesign.

Galleri Sebastian Schildt: En av landets främsta silversmeder som driver Sveriges viktigaste arena för modernt konsthantverk. Här visas många av morgondagens antikviteter.

Nationalmuseum, Stockholm: Med plats för dubbelt så många besökare, öppna ytor och nya vyer över staden uppvisar man en samling i världsklass i de färgstarka salarna.

Årets samlare
En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

Karin von Schenk och Sparrismuseet: Vid sidan av sin sparrisodling på Österlen har Karin von Schenk samlat allt som har med sparris att göra och skapat ett sparrismuseum.

Möbeldesignmuseum i Stockholm: Mer än ett sekel av svensk och internationell möbelformgivning. Arkitekterna Sandin-Bülow visar ca 500 objekt ur sin privata samling.

Claes Moser och Villa Akleja i Vaxholm: Claes Moser har i många år samlat verk av J.A.G. Acke. Nu finns hela samlingen på cirka 150 verk i Ackes tidigare hem, Villa Akleja.

Årets bok
En bok om konst och eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.

Swedish Modern: En djupdykning i den svenska modernismen, av Hedvig Hedqvist och Christian Björk. Ett praktverk som säkert tilltalar såväl initierade som nybörjare.

Ett liv med Matisse, Picasso och Christo: En fängslande bok som kretsar kring Theodor Ahrenbergs fantastiska samlingar, med texter av Staffan Ahrenberg och flera konstkännare.

Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko: En genuin bok av Bosse Yman och Jon Suul, där den färgsprakande härjedalsrokokon får komma till tals med Jöns Ljungberg som nav.

 

Juryn för the Collector’s Awards består av:

Joakim Bengtsson, Stockholms Auktionsverk, Ralph Bengtsson, Kanonauktioner och The Collector’s Hotels, Anette Granlund, Bukowskis, Erik Ingare, Uppsala Auktionskammare, Peder Lamm, programledare, Jörgen Martinson, Probus auktioner, Jenny von Platen, von Platen Modern Form, Jan Ribbhagen, Kurt Ribbhagen AB, Pontus Silfverstolpe, Barnebys.se, Charlotte Strömstedt, Tumlaren AB, Michael Strömquist, Bacchus antik och Winston Håkanson, juryns ordförande.