De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker – och kakelugnar.
SIGER1

Några mil söder om Visby, en bit in från kusten, ligger Siger. En gotlandsgård vars äldsta delar är från tidigt 1700-tal och där det finns gott om originaldetaljer från när husen byggdes.

Det var dessa spår från det förflutna som var avgörande när Joakim Hansson beslöt sig för att köpa Siger för tio år sedan. Som antikvarie och konsthistoriker, med många år på bland annat Finlands akademi och Alvar Aalto-stiftelsen i bagaget, hade han andra preferenser än de flesta fastlänningar som letar hus på Gotland.

– Jag letade efter en riktig gård med ett fungerande jordbruk. Siger hade varit i samma släkts ägo sedan 1700-talet och till gården hör 65 hektar åker- och betesmark. Här fanns allt som gör ett ställe antikvariskt intressant, förklarar Joakim Hansson, som arrenderar ut jordbruket och själv ägnar sig åt att varsamt renovera och återställa gårdsbyggnaderna till sin forna glans

SIGER2

Äldst är mangårdsbyggnaden, som genom årens lopp byggts till och förvandlats från enkelstuga till parstuga för att någon gång i slutet av 1800-talet få sin nuvarande form med två våningsplan och stor vind.

Runt den fyrkantiga gräsklädda gårdsplanen finns även en flygel och en ladugård och lite längre bort en väderkvarn i sten, som fått nya vingar i exakt kopia av originalet och ett nytt tak.En ovanligt vacker och välbevarad gårdsmiljö, men det är när man kliver in genom de gamla pardörrarna som man verkligen inser att det här är ett hem långt över det vanliga. Joakim Hansson är samlare i den högre skolan och på Siger hittar man inte bara en av landets största möbelsamlingar, utan även Gotlands största privata bibliotek och en helt unik samling kakelugnar.

– Jag har väl en fyrtio, femtio kakelugnar. Tio av dem sitter i rummen och används regelbundet, berättar Joakim Hansson som lade grunden till sin ovanliga samling redan som tioåring då han hittade en vacker gammal kakelugn i ett rivningshus hemma i Helsingfors.

– Jag plockade ned den och släpade hem delarna och la i källaren. Min pappa höll på att bli vansinnig, berättar Joakim Hansson och skrattar åt minnet.

Nu ligger kakelugnarna utspridda lite här och var i uthusen. Ibland kommer de till användning när Joakim arbetar med någon inredning, och ibland säljer han dem.

– Men jag säljer inte till vem som helst. Det måste vara rätt person och rätt hus, förklarar han.