Hotellet är en upplevelse i sig men mest lockande är de tama girafferna på Giraffe Manor. Anna och Daniel åkte på en annorlunda bröllopsresa i Kenya.

Hotellet är en upplevelse i sig, med fantastisk utsikt och perfekt service. Mest lockande är ändå de tama girafferna på Giraffe Manor. Anna och Daniel Breitholtz Monsén åkte på en annorlunda bröllopsresa i Kenya.

Mitt på afrikanska savannen ligger ett stenhus som hämtat från drottning Victorias tid. Ett högst personligt och elegant hotell vid namn Giraffe Manor, beläget en mil sydväst om den kenyanska huvudstaden Nairobi.
Från hotellet har man en hänförande utsikt över kullarna Ngong i väster och Afrikas högsta berg Kilimanjaro i söder. Men hur magnifik utsikten än är, har den svårt att stå sig i konkurrensen med girafferna som strövar runt de hundrafyrtio tunnland stora ägorna som omger Giraffe Manor.

Girafferna på hotellet är tama. En annorlunda och romantisk upplevelse på bröllopsresan.

Girafferna på hotellet är tama. En annorlunda och romantisk upplevelse på bröllopsresan.

Varje morgon och kväll kommer de vandrande mot huset för att se om det vankas någon godbit och hotellets gäster brukar inte vara sena att gå dem till mötes.
Matade giraffer gjorde också Anna Breitholtz Monsén och Daniel Monsén, som tillbringade första delen av sin smekmånad på Giraffe Manor – ett ovanligt resmål som de upptäckte av en ren slump.
– Under en resa i Spanien satt vi och bläddrade i en bok om exklusiva hotell och hittade bilder från Giraffe Manor. Det var ett år kvar tills vi skulle gifta oss, men vi bestämde oss genast för att tillbringa smekmånaden i Kenya för att få träffa de här fantastiska girafferna, berättar Anna.
Resan var deras morgongåva till varandra och de inledande dagarna på Giraffe Manor blev en fantastisk start.
– Vi ville unna oss något alldeles speciellt. Vårt bröllop hade pågått över en hel helg och tiden innan hade varit fylld av förberedelser. Det var en fantastisk men intensiv tid, och efteråt var det ljuvligt att få landa i den kontemplativa miljön på Giraffe Manor, säger Anna.
– Det var otroligt avkopplande att bara sitta och ta in hela Afrika och ha dessa enorma djur alldeles intill sig. Stora som dinosaurier rörde de sig långsamt runt oss, de andades så lugnt och det var enormt fridfullt och harmoniskt, säger Daniel.

Älskling, gissa vem som kommer på frukost? Daniel och Anna  blev  förtjusta i sina långbenta vänner på Giraffe Manor.

Daniel och Anna blev förtjusta i sina långbenta vänner på Giraffe Manor.

Anna och Daniel hälsades god morgon av två giraffansikten utanför fönstret –
en syn de aldrig glömmer. Giraffer är sällskapliga djur och tungan är väldigt lång och sträv, vilket Anna upptäckte när hon skulle mata dem med pellets.
Giraffe Manor drivs i dag av Mikey och Tanya Carr-Hartley. Huset byggdes 1932 av Sir David Duncan. Hans barnbarn, den skotske earlen Jock Leslie-Melville, köpte godset 1974 tillsammans med sin amerikanska fru Betty – grundare av the African Fund for Endangered Wildlife i Kenya, även kallat the Giraffe Centre.

Alla rum är personligt  inredda i brittisk kolonialstil.

Alla rum är personligt inredda i brittisk kolonialstil.

Betty och Jock ville rädda den hotade giraffarten Rotschild och hämtade två babygiraffer som fick växa upp i skyddad miljö på Giraffe Manor. Snart lyckades de fortplanta sig och undan för undan kunde girafferna placeras ut i det vilda igen. När Jock dog beslöt sig Betty för att öppna godset för allmänheten.
Vid första mötet med girafferna är det svårt att se skillnad på dem. Men när man lärt känna dem närmare upptäcker man att mönstret i pälsen skiljer sig åt.
– Giraffviskaren kallas mannen som är huvudansvarig skötare och som har den bästa kontakten med djuren, berättar Daniel.
– Han kommunicerar med djuren genom att viska till dem och visade oss vilka giraffer som var vänliga och sällskapliga. Girafferna är starka personligheter med olika inställning till livet, somliga är blyga och försiktiga medan andra kan vara framfusiga när de vill se om man har något godis.

Bara badrummet på Giraffe Manor är en upplevelse i sig.

Bara badrummet på Giraffe Manor är en upplevelse i sig.

Ofta stannar gästerna en eller två nätter på Giraffe Manor för att sedan resa vidare på safari.
– Man äter tillsammans med värdparet och de andra gästerna, men eftersom det bara finns sex rum på hotellet kan sällskapet aldrig bli särskilt stort. Alla brukar samlas vid samma matbord, precis som en familj. Skulle man vilja sitta mer avskilt kan man äta ute på terrassen, men de flesta väljer att umgås och sitta tillsammans, berättar Anna.
– Som gäst blir man verkligen uppassad, på ett ytterst diskret sätt. Man märkte aldrig om ett urdrucket glas dukades bort eller fylldes.

Anna bjuder favoritgiraffen på  giraffgodis. Vilken bröllopsresa!

Anna bjuder favoritgiraffen på giraffgodis. Vilken bröllopsresa!

Anna och Daniel fick bo i värdparets sovrum.
I ett annat av sovrummen finns föremål som den danska författarinnan Karen Blixen en gång ägde. Hela huset står till gästernas förfogande, inklusive butler och chaufför.
– När vi var där var tiden perfekt för safari, berättar Anna. I september förflyttar sig mycket vilt över savannen och chansen är stor att man får syn på flera olika djur i Kenya under denna period.
Många väljer att kombinera sin resa till Giraffe Manor med ett par dagars safari och en vecka med bad på Kenyas östkust.
– Vi bodde väldigt bekvämt under safarin. Vi sov i tält med riktiga sängar och det fanns till och med kaklade badrum. Men känslan av att det bara är ett blixtlås mellan dig och naturen är enormt häftig.
Efter vistelsen på Giraffe Manor och därefter en veckas safari, tog sig Anna och Daniel vidare till ön Zanzibar utanför Tanzanias kust.
– Zanzibar var helt fantastiskt, men det mest bestående minnet från vår smekmånad är ändå mötet med de vänliga och jättelika girafferna på Giraffe Manor, avslutar de.

www.giraffemanor.com

 

När skymningen lägger sig serveras middagen med utsikt över Kenyas mäktiga natur.

När skymningen lägger sig serveras middagen med utsikt över Kenyas mäktiga natur.