Med inspiration från ett danskt slott skapades herrgårdens nya badrum, en 20 kvadratmeter stor oas med badkar, dusch och öppen spis.

Med inspiration från ett danskt slott skapades herrgårdens nya badrum, en 20 kvadratmeter stor oas med badkar, dusch och öppen spis.

Den vackra herrgården på 860 kvadratmeter hade bara ett badrum. När en aktiv barnfamilj flyttade in stod därför ett nytt, rymligt badrum högst upp på önskelistan.

– Jag hade en dröm om att kunna ligga i badkaret och njuta av utsikten utanför fönstret, berättar Mette, frun i huset.

Den antika ramen hittades i Barcelona och en lokal  hantverkare satte in det fasettslipade spegelglaset.

Den antika ramen hittades i Barcelona och en lokal hantverkare satte in det fasettslipade spegelglaset.

Utrymmet fanns, men det skulle visa sig bli ett betydligt större projekt än de hade kunnat ana, men också ett slutresultat som var väl värt att vänta på.

– Badet ligger i den gamla pigkammaren och vi ville få till en romantisk stil som passar in i den historiska miljön samtidigt som rummet måste ha komfort och alla moderna faciliteter.

På besök i ett danskt slott fattade familjen tycke för en stor lyxig duschanordning i mässing och bestämde sig för att skaffa en liknande till sitt nya badrum. Först när badrummet var så gott som klart hittade de en fransk tillverkare som sålde liknande produkter, men när duschanordningen
äntligen var på plats visade det sig att avståndet mellan rören var alldeles för stort och hela väggen med fuktspärr fick brytas upp så att rören kunde justeras för att passa till blandaren.

bad4

I rummet stod tidigare en kamin, men familjen ville hellre ha en öppen spis.

– Att hitta en murare som trodde på idén och som inte räddes den igensatta rökgången var ett projekt i sig. Dessutom måste golvet förstärkas för att klara vikten av eldstaden.

Det tog tio månader innan badrummet var klart. Viljan att bevara originalinredningen med trälister och väggpanel var en bidragande orsak till den långa byggtiden eftersom det krävde komplicerade rördragningar.

Glasväggarna kring duschen är diskreta. Den stora murade öppna spisen ger härlig värme.

Glasväggarna kring duschen är diskreta. Den stora murade öppna spisen ger härlig värme.

Men slutet gott, allting gott. I dag har familjen ett badrum på över 20 kvadratmeter med en svårslagen utsikt över landskapet utanför.

– När elden sparkar i den öppna spisen och det ryker från det varma skumbadet, då glöms alla vedermödor bort, säger Mette. Men vi har ett råd till alla som vill göra något liknande; Var beredda på många överraskningar längs vägen.

NUVARANDE Guldkantat drömbad
NÄSTA Gods & Gårdar i exklusivt möte med kungaparet