Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.

Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man
i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.

Läs också: Slottskök med lantlig charm

CLIVEKOKET_15

Vid renoveringen flyttades diskbänken från fönstret för att i stället skapa en ljus matplats. Matbord och stolar är inköpta i England och den kromade kaffemaskinen heter Expobar Brewtus lV och finns på Kaffecompagniet Sthlm AB.

Redan innan köket på Strandvägen i Stockholm skulle bytas ut hade familjen en bestämd uppfattning om att de inte ville ha ett vanligt svenskt kök med raka linjer utan någonting mer personligt och ombonat.

CLIVEKOKET_06

Spisen är från italienska märket Officine Gullo Firenze i färgen Chianti Red. Även kaklet är italienskt, inköpt på Kakelkompaniet.

Köket skulle ge en känsla av byggnadens ursprung, år 1888, och kunna stå sig såväl kvalitets- som stilmässigt en lång tid framöver.

Läs också: Platsbyggt drömkök med sekelskifteskänsla

CLIVEKOKET_19

Att ha en stor köksö med massor av bänkyta var viktigt för familjen, som gärna använder ön som buffébord.

Makarna kände sedan tidigare till det engelska företaget Clive Christian och visste att de tillverkade kök som stämde med deras önskemål. Efter ett möte med företaget Clive Christian Scandinavia föll valet på den stil som kallas Victorian, en rikt utsmyckad serie med eleganta friser och pilastrar som inspirerats av 1800-talets senare hälft.

CLIVEKOKET_02

Inredningen har gott om förvaring för porslin och kokböcker. En antik snickarlåda rymmer handsmidda bestick inköpta i USA.

Köksinredningen tillverkades i England efter beställning och levererades till Strandvägen två månader senare. Under tiden togs all köksinredning och delar av väggarna bort, liksom golvet, som var i dåligt skick. Nya väggar byggdes upp, och för att matcha den viktorianska inredningen smyckades taket med gipsstuckatur från Stuckbema.

CLIVEKOKET_16

Bänkskivan på köksön är gjord i grå och mattpolerad Bohusgranit.

Murstocken hittades när väggarna revs och rökkanalen tätades. En öppen spis byggdes upp intill den blivande matplatsen, som flyttats från mitten av rummet till fönstret. Golvet fick ny isolering och 50 cm breda ektiljor i längder som räckte över hela golvets yta. Tiljorna oljades sedan i en mörkbrun ton och slutmålades med ett slitstarkt och matt objektlack för offentliga miljöer.

CLIVEKOKET_04

Bakom luckor med fasat glas syns keramik som formgivits av Siem Design.

När köket anlände behövdes tre veckor till montering. Därefter handmålades det i en olivgrön färg som avslutningsvis fick en antikbehandling. Bänkar och den stora köksön fick en grå och mattpolerad granitskiva med Clive Christian-profiler.

CLIVEKOKET_21

Köksblandaren i mässing är från Herbeau Royale. Tvålpumpen ingick i en tidigare kollektion från Zara Home.

En diskho i vitt porslin placerades mitt emot spisen i köksön och kröntes med en elegant kran i mässing. Familjen är väldigt nöjda med det färdiga resultatet. Bäst av allt är den rymliga köksön, där det finns gott om plats att duka upp stora bufféer. Hade året varit 1888 skulle sannolikt även herrskapet i huset överväga att inta sin supé i våningens kök!

Läs också: Bygg nytt herrgårdskök i gammal stil

NUVARANDE Läckert kök i 1800-talsstil
NÄSTA Parkvandring med tebjudning vid Ulriksdals slott