Det väckte en viss förvåning att hertigparet av Cambridge, vill se bandy under sin korta stundande Sverigevistelse. Det är dock inte så långsökt som man kan tro.

När prins William, hertig av Cambridge och hertiginnan Catherine gör ett officiellt besök i Sverige 30-31 januari står bland annat bandy i Vasaparken på programmet. Detta överraskade nog en och annan när hertigparets program offentliggjordes. Men det finns en tänkbar förklaring till hertigparets intresse för denna sport.

Kronprinsessan Margareta, född prinsessan Margaret av Connaught, barnbarn till drottning Victoria och farmor till vår kung, var en hängiven idrottare och ägnade sig bland annat åt golf, skidåkning, skridsko och – bandy.

Foto: Foto IBL Bildbyrå

Under en match på Stadions is 1910- Kronprinsessan Margareta var kapten för det blå laget, som denna dag mötte det röda laget.

År 1908 startade kronprinsessan en hockeyklubb, Kronprinsessans Hockeyklubb (vid denna tid var hockey namnet på det som idag heter bandy). Även prinsessan Maria, född storfurstinnan Maria Pavlovna av Ryssland, gift med prins Wilhelm, ingick en tid i laget. Kronprinsessans bandylag var aktivt fram till omkring år 1920, och deltog bland annat i Nordiska spelens bandyturnering 1913, dock utan kronprinsessan på isen.

Prins William är även han ättling till drottning Victoria, både genom farmor drottning Elizabeth II och farfar prins Philip, hertigen av Edinburgh.

Foto: Foto IBL Bildbyrå

Kronprinsessan Margareta spelar golf.

Foto: Foto IBL Bildbyrå

Kronprinsessan Margareta av Sverige och kronprins Gustaf Adolf med barnen arvprins Gustaf Adolf, prins Sigvard, prinsessan Ingrid och en barnsköterska tittar på en curlingmatch i Stockholm, ca 1915.