Nu finns Gods & Gårdars nya specialtidning Kungliga slott & sommarnöjen i butik! Njut av 132 sidor kunglig inredning,
historia och nostalgi.

Gods & Gårdars chefredaktör Erika Funke berättar om den

Foto: Tina Axelsson

Erika Funke, chefredaktör.

somriga och kungliga specialutgåvan som redaktionen just givit ut:

”Idén till det här magasinet fick jag 2016, vid ett samtal med Jean Baptistes ättling, kung Carl XVI Gustaf. Det var öppning av ­sommarens utställning på Solliden, som hade temat Bernadottestolar. I paviljongen stod sittmöbler, den ena mer intressant än den andra, från drottning Sofias stol i Meissenporslin till kungafamiljens egna matsalsstolar. Många av dem var hämtade från magasinen, andra kom från de kungliga lustslotten.

– Vi har så många fina föremål att vara stolta över. Det känns
viktigt att få visa upp mer av både dem och de kungliga lustslotten, sade kungen.

Foto: Faksimil

UR INNEHÅLLET: Kungaparet på Solliden, Bernadottespecial – 200 år på tronen, Hemma hos de nordiska tronföljarna.

Jag höll med och tänkte att det var en bra idé. Varför inte ägna en hel utgåva åt de kungliga lustslotten?

Det färdiga resultatet finns nu i tidninghyllorna. Ett magasin om kunglig inredning och livsstil, med tydligt avstamp i historien. När vi berättar om Hagaparken börjar vi med dagens kronprinsesspar, för att sedan via Hagasessorna gå tillbaka till Gustav III. Vi hoppar lätt från Marie Antoinettes skandalösa muslinklänning från 1783 till stilsäkra prinsessan Madeleine. Och när vi inreder i kunglig stil blandar vi antikviteter från Karl Johans dagar med nytillverkade ­detaljer. Tanken är att du ska få en fördjupad inblick i vårt kungliga kulturarv och samtidigt inspireras av den kungliga inredningsskatten.

Dessutom bjuder vi förstås på en jubileumsspecial om ­borgarsonen från Pau som krön­tes till kung av ­Sverige för exakt 200 år sedan.”

Köp tidningen här.