Då var det grandiost palats, nu är det gigantiskt museum. Vackra Vinterpalatset i Sankt Petersburg!
Vinterpalatset i Sankt Petersburg.

Vinterpalatset i Sankt Petersburg.

Tsarinnan Katarina II är känd för att skickligt ha använt sig av extravagant mode och överdådig inredningsprakt som en del av sin politiska strategi. Hon knep tronen efter att ha avsatt sin egen make i en palatskupp och styrde sedan det blomstrande ryska riket med järnhand från 1762 till 1796.

Hon regerade från grandiosa Vinterpalatset i Sankt Petersburg och anlitade tidens ledande arkitekter för att ständigt bygga till. Målet var att skapa en fullkomligt magnifik, monumental byggnad i en stil hon beskrev som ”palatslik storslagenhet i kombination med komfort”.

KATARINA3

Det 1 500 rum stora palatset var den självklara mittpunkten för den sociala elitscen där tiden aristokratiska skönheter visade upp sig i gnistrande juveler, välsnörda midjor och vida styvkjolar av exklusiva brokader – i en strid ström av baler, maskerader och teaterframträdanden.

Katarinas privata våning lär ha överträffat det mesta, men förstördes tyvärr i en brand i mitten av 1800-talet. Kvar från hennes tid fins dock bland annat Eremitageteatern samt Eremitaget, en privat flygelbyggnad hon uppförde för att kunna dra sig tillbaka till under enklare förhållanden och njuta av sin gigantiska konstsamling, i dag ett av väldens förnämsta museer.

 

 

NUVARANDE Katarina den storas palats – dåtidens sociala mittpunkt
NÄSTA Drottning Victorias perfekta paradis