Festernas fest står för dörren, den 10 december är det återigen Nobelbankett med sedvanlig pompa och ståt! Förutom på blomster, meny och divertissemang är nyfikenheten stor när det kommer till vilka smycken drottningen väljer.

Blir det Drottning Sofias diadem, som drottningen burit vid 17 av 40 banketter? Eller kanske de Leuchtenbergska safirerna, som med sina 15 fester kommer på en god andraplats? Kanske är det dags för kamédiademet som kronprinsessan bar på sin bröllopsdag? Det har inte varit på Nobelbankett sedan år 2005.

Foto: Tim Rooke/REX/IBL

Drottningen i klänning av Yuki och Leuchtenbergska safirerna på Nobelprisceremonin 2006.

Göran Alm, fil.dr och tidigare chef för Bernadottebiblioteket, vet mer än de flesta om drottningens praktfullaste smycken.

Det är ett diadem höljt i lite dunkel

Gods & Gårdar ställde fyra frågor om drottningens mest använda diadem i Nobelsammanhang:

1. Varför väljer drottningen så ofta Leuchtenbergska safirerna eller Drottning Sofias diadem till Nobelfesten?

–Det är det tillfälle på året då de kungliga damerna
satsar mest på ett elegant yttre. Jag skulle säga att
det är en kombination av storlek, kvalitet och historisk dignitet. Det är självklart vid en högtid att ta på sig bland det finaste man har.

2. Vad finns det att berätta om safirsmyckena?

–De är tillverkade i Paris, förmodligen beställda från Nitôt. Hertiginnan av Leuchtenberg (gift med Napoleons styvson Eugène red.anm) testamenterade safirerna till sin dotter, svenska drottning Josefina. Josefina använde dem, men safirerna i diademet gick att plocka bort och i stället kunde man ha stora droppformade pärlor, och så finns hon avporträtterad. Diademet är ledat i elva delar och kan formas efter bärarens huvud och frisyr.

3. Vad kan du berätta om drottning Sofias diadem?

–Det är ett diadem höljt i lite dunkel. Det fanns en liten juvelkam, ett lågt diadem, i Karl Johans smyckefideikommiss. Jag tror att man plockade isär kammen och använde stenarna till ett nytt briljantdiadem, eller att man byggde på den. I ett protokoll från sent 1800-tal står det att det är så fult, att det förmodligen är tillverkat i Berlin, det gjorde att det länge kallades Berlindiademet. Det kom till i samband med att den blivande Oscar II gifte sig med Sofia av Nassau. Till skillnad från Leuchtenbergska ingår inte diademet, som är stelt, i något garnityr eller är kopplat till andra smycken.

Foto: Charles Hammarsten / IBL

År 2011 föll valet på Drottning Sofias diadem, som så många gånger förr.

4. Vad väckte ditt intresse för de kungliga smyckena?

–Dels är jag allmänt intresserad, dels var jag med om att ordna den första publika utställningen av drottningens smycken 1976 och fick i uppdrag att ta fram historik.

Foto: Bernadottebiblioteket

Göran Alm

December bjuder även på mer familjära festligheter för vår drottning, som ju fyller år den 23 december.

NUVARANDE Nobelprakt – juveler i blickfånget
NÄSTA SVT sänder lyckopiller för slottsälskare