Nu har vi nöjet att presentera en kulinarisk och kulturell resa till Toscana bortom turiststråken. Följ med oss till solens landskap, där vi upplever ljuvliga smaker och färgstark historia i sällskap med Toscanabon John Werich.

Upplev en resa till finsmakarnas landskap, med de ädlaste vinerna och de bästa måltiderna. Vi bor på toppen av en toskansk kulle, bjuds in till privata hem och njuter av unik trädgårdsdesign. På flera av de handplockade besöksmålen tar man vanligtvis inte emot besökare, men nu är vi alla varmt välkomna. Vi rör oss i landskapet sydost om Siena, känt som ”le crete”. Den stora dalen Val d´Orcia är kanske den mest klassiska av toskanska vyer. På höjderna tronar medeltids- och renässansstäder och världsberömda viner odlas i landskapet.
Vi bor i medeltidsborgen Castello di Gargonza som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden. Borgen har varsamt renoverats till ett charmigt hotell inrett med antika möbler. Ägaren och hans personal tar hand om oss på ett mycket trevligt vis.

Flygbild av borg i solnedgång på en kulle i Toscana

Vi bor på en toskansk kulle i medeltidsborgen Castello di Gargonza som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden.

30 september–5 oktober
Program: Gods & Gårdar till Toscana

30 september: Sverige, Rom, Toscana. John möter upp med privat buss och vi åker mot Toscana. Kaffepaus på vägen, sedan checkar vi in på vårt eleganta hotel. Välkomstdrink och trerättersmiddag med lokala viner på hotellet.

Dukad matsal i toskanske borg som nu är hotell.

Den varsamt renoverade borgen är nu ett elegant och charmigt fyrstjärnigt hotell.

1 oktober: Val d’Orcias skönheter Besök i skogsträdgården Bosco della Ragnaia skapad av Sheppard Craige. Under en promenad i ett trolskt woodland upplever vi en meditativ atmosfär. Därefter Fattoria del Colle, en av områdets mest kända vingårdar som drivs av Donatella Cinelli Colombini. Vi får en guidning av dottern Violante i villan, följt av en provsmakning av deras Brunelloviner och sedan en lunch med råvaror från gården. På kvällen termalbadsstaden Rapolano Terme och middag på Osteria il Granaio, känd för sin utsökta gastronomi.

På Fattoria del Colle, en av Toscanas välrenommerade vingårdar, arbetar endast kvinnor i vinproduktionen.

Foto: John Werich

På Fattoria del Colle, en av Toscanas välrenommerade vingårdar, arbetar endast kvinnor i vinproduktionen.

2 oktober: Iris Origos La Foce & Montepulciano Renässansträdgården La Foce, skapad av trädgårdsarkitekten Russel Page för författarinnan Iris Origo. La Foce är en av Toscanas vackraste trädgårdar och runt huset från Medici-familjens tid, ligger renässansparterrer och promenadgångar. Senrenässansstaden Montepulciano har under århundraden varit klämd mellan två maktsfärer, Siena och Florens. På kullarna görs det utmärkta vinet Vino Nobile di Montepulciano som många anser är Toscanas okända vinskatt. Staden bjuder in till promenader på egen hand. På kvällen väntar en fin middag på hotellet.

La Foce ger en upplevelse för själen. Trädgården ramas in av landskapet, och utsiktspunkten över dal och kullar är den mest kända av alla toskanska utsikter.

La Foce ger en upplevelse för själen. Trädgården ramas in av landskapet, och utsiktspunkten över dal och kullar är den mest kända av alla toskanska utsikter.

3 oktober: Storslagna Siena & privat konsert Gyllene Siena, en kulturskatt. Vi går till il Duomo, ett mästerverk i romansk och gotisk stil där golvet med marmorinläggningar, 3 000 kvm, är världsberömt. Sienas centrum sedan urminnes tid kallas ”Il Campo”, ett av Italiens vackraste torg. Här ordnas hästkapp-löpningar och här tronar rådhuset – Palazzo Pubblico. Lunch på egen hand. På kvällen privat konsert i ett slottskapell med musiker från Florens. Middag på hotellet.

Hemma hos John på olivgården smakar vi det gröna guldet och bjuds på en härlig lunch.

Foto: John Werich

Hemma hos John på olivgården smakar vi det gröna guldet och bjuds på en härlig lunch.

4 oktober: Oliver, vin och gourmetmiddag. Vi besöker John Werichs olivoljegård, och får höra om hur det är att driva en högkvalitativ olivgård bland kräsna italienare. Vi visas runt och får smaka det gröna guldet, olivoljan. Vi bjuds på en buffetlunch, följd av kaffe och dessert i delikatessbutiken i grannbyn. Här har vi även möjlighet att köpa med oss delikatesser. På eftermiddagen besöker vi Moritz Rigorsky på vingården Carnasciale, en av de främsta småproducenterna i världen, de skapar ett högkvalitativt vin på Caberlot, vilket de är ensamma om. Middag på gourmetkrogen La Cucina di Donnaluisa som drivs av en av Italiens främsta kvinnliga kockar.

Vi njuter av det bästa ur det toskanska köket med anor från etruskisk tid.

5 oktober: Toscana – Sverige. Efter frukost styr vi kosan mot Rom för hemresan.

Pris per person fem nätter i dubbelrum: Prenumerantpris, del i dubbelrum: 28 990 kr, (ordinarie pris 29 990 kr). Tillägg för dubbelrum, enskilt bruk: 2 390 kr.

Allt detta ingår i priset:

  • Direktflyg Stockholm – Rom t/r, flygavgifter,
  • 5 nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum,
  • transporter, entréer, visningar enligt program,
  • 5 buffé-frukostar,
  • 2 luncher med in/mineralvatten/espresso,
  • 5 middagar med vin/mineralvatten/espresso,
  • svensktalande ciceron och svensktalande licensierad guide,
  • dricks till busschaufförer, hotell, restauranger,
  • skatt.

För en god reseupplevelse krävs god vigör inför stads-promenader & trappor.

Resfakta: Priset är baserat på de flygavgifter och skatter som gällde januari 2020. Vi reserverar oss för pris- & programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 25 deltagare.

Fullständigt program & resevillkor: www.favoritresor.se Bokning: FAVORIT Kultur och Temaresor AB,
tel 08-660 18 00, info@favoritresor.se