Välkommen till den smyckade barocksalen på Västanå slott, där Fredrik von Otter med familj dukat upp till en sagolik supé med säsongens färska skaldjur! Här avnjuter vi en elegant trerättersmeny medan skymningen faller över Vättern.

Supé dukad i barocksalen på Västanå slott, inredd på slutet av 1920-talet med inspiration från Läckö slott.

Foto: Anne Nyblaeus

Inspirerat av Läckö. Supén serveras i barocksalen på Västanå, som Rolf Gyllensvaan lät inreda i slutet av 1920-talet med inspiration från matsalen på Läckö slott. Matsalen användes av familjen vid större middagar, men idag serveras här även frukost till slottshotellets gäster.

Idag ägs och drivs Västanå Slott av Fredrik von Otter med familj. Hotellet med sina 21 rum och välrenommerad restaurang, är öppet året runt.

Smaker i tre etage Pinfärsk hummer, krabba och räkor tilltalar ögat nästan lika mycket som gommen, allt från Martin & Servera. Skaldjursplatå med ställning av metall, 99 kr, samt skaldjursfat av koppar, 24 cm, 510 kr, 36 cm, 750 kr, Kitchen lab.

Foto: Anne Nybaleus

På markerna finns en golfbana som arrenderas av Gränna golfklubb, tennisbana, promenadstråk samt cykelvägar. Slottet erbjuder bröllop, jakt och festlokaler.

De rustika inredningarna på Västanå, som i vissa rum för tankarna till engelsk medeltid, har bara ändrats marginellt under åren.

Foto: Anne Nyblaeus

Anrika salar. De rustika inredningarna på Västanå, som i vissa rum för tankarna till engelsk medeltid, har bara ändrats marginellt under åren. Fredrik von Otter och hustrun Catharina, som äger och driver slottet idag, är den nionde generationen på slottet.

Västanå slott är känt för sitt fina kök, och familjen von Otter
har en gedigen historia inom hotell och restaurang.

Läs mer: Skönt slottsliv vid Vättern

Här bjuder Fredrik von Otter, som bland annat arbetat som kock på Grythyttan, på en personligt komponerad trerättersmeny.

Klassisk supé med smak av säsongen

Hummersoppa vid dukat bord på Västanå slott

Foto: Anne Nyblaeus

Klassisk förrätt. Den fylliga soppan serveras i en djup porslinstallrik från Oscar & Clothilde, 165 kr. Hummergaffel av nysilver, 60 kr/st, À la carte antik. Vattenglas med silverkant, 60 kr, Svenskt Tenn. Övriga glas samt silverbestick med familjevapen, privata.

Slottets hummersoppa

4 personer

6 dl hummerbuljong (se recept nedan om du vill göra egen)

2,5 dl vispgrädde

1 msk smör

4 cl konjak

2 cl madeira

1 tsk maizena

Salt och peppar

Garnering: 1 hummerstjärt, skivad, ev tryffelolja, några klippta ärtskott eller krasse

Hummerbuljong

2 humrar

1 msk smör

1 msk matolja

4 schalottenlökar, hackade

2 selleristjälkar, hackade

1 morot, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 msk tomatpuré

1/2 tsk fänkålsfrö

2 dl vitt vin

1 liter vatten

några dillstjälkar eller 1/2 tsk dillfrö

Gör så här: Om du gör din egen hummerbuljong; klyv humrarna och ta ut köttet. Försök hålla kloköttet intakt eftersom det blir en snygg garnering –antingen i soppan eller
på vickningskrustaderna. Rensa bort inälvorna. Torka av hummerskalen och krossa dem. Hetta upp smör och olja i en kastrull och bryn hummerskal, grönsaker, tomatpuré och fänkålsfrö på hög värme tills de tar lite färg. Slå på vin och vatten och låt koka upp. Lägg ner dillstjälkar eller dillfrö. Låt buljongen sjuda kraftigt i 30 minuter, inte längre. Ta kastrullen av plattan, sätt på ett lock och låt dra i en timme. Sila av buljongen och koka ner den tills 6 dl återstår.

I den heta hummerbuljongen, blanda ner grädden och låt koka ihop i 5–10 minuter. Rör ner smör, konjak och madeira.

Rör ut maizena i några teskedar vatten och häll den i soppan. Låt koka upp så att soppan tjocknar lite.

Servera soppan i varma tallrikar och lägg lite hummerkött i botten, garnera eventuellt med några droppar tryffelolja och, om du vill ha en smula grönska, med några ärtskott. En torr eller halvtorr sherry är mycket gott till soppan.

Gratinerad hummer i fönsternisch på Västanå slott

Foto: Anne Nyblaus

Lyxig varmrätt. Gratinerad hummer är en klassiker som säkert hade smakat de fina gästerna på värdshuset Gyllene uttern, öppnat av Rolf Gyllensvaan, Fredrik von Otters farfar, år 1933. Namnet Gyllene uttern är en blandning av namnen von Otter och Gyllensvaan. Glas, porslin och matsilver privat.

Gratinerad hummer från Västanå

4 personer

200 g smör

1 citron

0,5 dl persilja, hackad

1 vitlöksklyfta

1 msk ströbröd

2 stora humrar, kokta

300 g vattenkrasse

300 g spenat

½ gurka

1 fänkål

1 ask smörgåskrasse

1 msk olivolja

0,5 msk sherryvinäger

1 tsk citronsaft

Salt, efter smak

Svartpeppar, efter smak

8 skivor surdegsbröd

Gör så här: Sätt ugnen på grill, 250 grader.

Börja med att klyva din hummer på mitten, på längden, genom att trycka knivspetsen genom huvudet och jobba ned mot stjärten. Knäck hummerklorna genom att hugga med kniven. Akta fingrarna.

Blanda rumstempererat smör, hackad persilja, riven vitlök och rivet citronskal med ströbrödet. Smeta på smöret över hummerhalvorna. Gratinera i ugnen tills örtsmöret på hummern börjar få färg (ca 5 minuter).

Sallad

Blanda olivolja, sherry-vinäger och citronsaft i
en bunke.

Plocka igenom och skölj vattenkrasse och spenat. Slunga i salladsslunga och låt torka på papper.

Skala gurkan och skiva tunt med mandolin, eller kniv. Dela fänkålen på mitten och hyvla ner den tunt med hjälp av en mandolin. Blanda gurka och fänkål med citronvinägretten.

Ta ut hummern ur ugnen och blanda salladen med gurkan och fänkål. Servera din hummer direkt med salladen och ett gott bröd.

Dessert på vapenporslin. Äppelpaj vackert serverad på en assiette med familjen von Otters vapen-

Foto: Anne Nyblaeus

Dessert på vapenporslin. Äppelpajen känns ännu lyxigare när den gräddas i portionsformar med mycket smör och mandelmassa. Här vackert serverad på en assiett med familjen von Otters vapen

Charlottes mandeläppelkaka

6 personer

3 dl vetemjöl

1 hg smör

2 msk socker

4 msk kallt vatten

Fyllning

1 hg mandelmassa

3–4 fasta, syrliga äpplen

1 dl socker

1 hg smör

2 stora äggvitor

Gör så här: Arbeta ihop smör, socker och vatten, ställ degen kallt en stund och klä sedan eldfasta portionsformar med degen (detta recept räcker till cirka 6 formar). Skär bort degen efter kanten och nagga degen i botten. Riv ner mandelmassan i formarna.

Rör smör och socker pösigt. Riv äpplena och blanda ner dem i smeten. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna. Bred blandningen över mandelmassan i formarna.  Täck med ett galler av pajdegen, pensla med ägg och grädda pajerna i 175 grader i 25 minuter.

SEGOD_DSC_2223

Foto: Anne Nyblaeus

Frodig prakt. Om man har en matsal i barockstil, kan man ta ut svängarna i blomsterarrangemangen. Allt från Floristkompaniet.

Familjen Bielke reste det ursprungliga stenhuset på 1590-talet. Egendomen köptes av riksdrotsen, greve Per Brahe d.y. som i sitt grevskap ägde Visingsborg, Brahehus samt Brahehälla. Brorsonen Nils Brahe blev hans efterträdare.

1767–1770 lät Rutger Bennet renovera slottet, och tog då bort barockgavlarna och trapptornet. Ett mansardtak och två fristående flyglar i karolinerstil uppfördes.

1785 köptes Västanå av överste Fredrik Svanhals, senare adlad Gyllensvaan. Han hade inga barn, men instiftade Västanå fideikommiss genom en av systerns söner, Fredrik Rosenquist af Åkershult. Enligt föreskrifterna skulle fideikommissarien bära namnet Gyllensvaan.

Brinnande kanelabrar och kinesiska urnor på skänken i barocksalen på Västanå slott.

Foto: Anne Nybaleus

Som ett stilleben. På skänken står några av de vackra föremål som familjen samlat på sig under åren. Frukten serveras på ett uppläggningsfat av porslin och tenn, 900 kr, Svenskt Tenn.

Efter arv på mödernet hamnade egendomen i familjen von Otters ägo. Eric von Otter, som stod på tur, valde att lämna familjen och därmed var det brodern, Rolf von Otter som fick bära namnet Gyllensvaan och bli arvtagare till det då fallfärdiga slottet. Han påbörjade en renovering och lät riva mansardtaket samt den tredje våningen.

På 1930-talet öppnade Rolf Gyllensvaan Sveriges första vägmotell intill Riksettan. Värdshuset Gyllene Uttern blev en omedelbar succé med dåtidens kändisar och kungligheter som flitiga gäster. 1948 blev Västanå ett slottshotell. Sonen Rolf tog aldrig namnet Gyllensvaan då han blev ägare 1967, fyra år efter lagen om fideikommissens avveckling.