Paret Nörgaard älskar antikviteter vilket syns i deras välkomponerade hem i Simrishamn. En annan passion är trädgård och på baksidan av huset framträder en undanskymd grönskande oas som är en del av stadens historia.

Paret Nörgaard älskar antikviteter vilket syns i deras välkomponerade hem i Simrishamn. En annan passion är trädgård och på baksidan av huset framträder en undanskymd grönskande oas som är en del av stadens historia.

SIMRISHAMN2

I Österlens ”huvudstad” Simrishamn ligger de färgglada husen på rad. Ett syns vara extra långt, med en fasad i ockragult och blå snickerier.

SIMRISHAMNS3NY

Det man inte ser, från den kullerstensbelagda gatan, är de två längorna inne på gården. Den ena, som förr var redskapsbod och tvättstuga, har förvandlats till en magnifik matsal. Den andra är nybyggd och är inredd med sovrum, där man har direktkontakt med trädgården genom de många terrassdörrarna.

SIMRISHAMNS4NY-3

Just trädgården, till detta hus, är även den väl dold från gatan. Man kan inte ens ana att en 600 kvm stor trädgård breder ut sig här bakom.

SIMRISHAMN5

– Det är ovanligt med en så stor trädgård här mitt i Simrishamn, men denna har varit stadens handelsträdgård en gång, berättar Jens Nörgaard.

Repslagaren Johan Hansson köpte huset år 1909, men insåg efter några år att han inte längre kunde livnära sig på sitt yrke. Han bestämde sig då för att starta en handelsträdgård. Några rester av verksamheten syns fortfarande, tydligast är de bevarade murarna som han byggde upp för sina växthus. Glaset är för längesedan nedmonterat, men nu bidrar dessa fundament till en naturlig ”rumsindelning” i trädgården.

I drygt 30 år drevs handelsträdgården och än idag kommer folk förbi som minns dess glansdagar.

NUVARANDE Simrishamns dolda skatt
NÄSTA Hem med en spännande historia…