Efter tre lyckade läsarresor vet vi precis var guldkornen finns bland slott och gods i Skottland. Därför presenterar vi nu en drömresa med våra favoriter, skräddarsydd för dig som vill uppleva historiens vingslag i sköna miljöer.

Skottlands dramatiska historia lever på ståtliga Traquair House, med anor från 1107.

Foto: NIGEL GIBSON

Skottlands dramatiska historia lever på ståtliga Traquair House, med anor från 1107.

I Gods & Gårdars fjärde resa till Skottland har vi valt att fokusera på godbitarna från tidigare program. Vi ser drottning Elizabeths barndomshem Glamis Castle, magnifika Blair Castle och stolta Edinburgh Castle. På Traquair House, ett av Skottlands äldsta bebodda slott, får vi en privat VIP-visning. The 21st Lady of Traquair, Catherine Maxwell Stuart, tar emot oss och berättar om sin familjs dramatiska historia. Under resan möter vi även charmiga vallhundar, njuter förstklassig whisky och afternoon tea. Vi bor på fyrstjärniga hotell, där vi intar tre av våra middagar. Sista kvällen äter vi middag på en trevlig restaurang i anrika Edinburgh.

24–28 september
Program: Det bästa av Skottland

Blair Castle är sedan generationer tillbaka hem för grevarna och hertigarna av Atholl.

Foto: Nigel Lumsden

Blair Castle är sedan generationer tillbaka hem för grevarna och hertigarna av Atholl.

Torsdag 24 september: Highlands och Blair Castle. Avresa Arlanda, direktflyg SAS kl 13.05. Ankomst Edinburgh kl 14.20. Vi tas emot av vår guide som tar oss till det magnifikt belägna Blair Castle. Vi befinner oss nu i de skotska högländerna, en trakt som präglats av klanernas maktkamper och det skotska motståndet mot centralmakten i London. Blair Castle är hem för grevarna och hertigarna av Atholl, och slottet bjuder på unika familjeporträtt, samlarföremål och antikviteter. Runt slottet ligger den restaurerade 1700-talsträdgården i georgiansk stil. Efter besöket tar vi oss till Perthområdet. Incheckning på vårt hotell där vi intar kvällens middag.

Inredningarna på sköna Glamis Castle lämnar ingen oberörd. Här the Drawing Room

Foto: Angus Forbes

Inredningarna på sköna Glamis Castle lämnar ingen oberörd. Här the Drawing Room.

Fredag 25 september: Glamis och border collies. Vi beger oss mot byn Glamis och Glamis Castle, det mest intagande och romantiska, men även hemsökta, av slotten i Skottland. Shakespeares Macbeth utspelar sig här, och i hundratals år har slottet varit hem åt the Bowes Lyon Earls of Strathmore and Kingsborne. Slottet är även drottning Elizabeths och drottning-moderns barndomshem samt prinsessan Margarets födelse-plats. Den ombonade inredningen påminner oss om att detta är ett levande familjehem. Lunch på lokal pub, därefter lant-gården Leault Farm, där fåraherden arbetar med vissel-kommandon till sina hundar för att styra fårflocken. Vi träffar collievalparna, får prova på att klippa får och flaskmata ett föräldralöst lamm. Vi avnjuter afternoon tea innan vi åker vi tillbaka till vårt hotell där middagen serveras.

Vi upplever Skottlands vackra natur och det sköna lantlivet i högländerna.

Foto: VisitScotland / South West Coastal 300 / Damian Shields

Vi upplever Skottlands vackra natur och det sköna lantlivet i högländerna.

Lördag 26 september:  VIP-visning och whisky. Vi besöker Traquair House, som med anor från år 1107 anses vara ett av landets äldsta bebodda slott. Traquair var ursprungligen en jaktstuga för kungar och drottningar i Skottland och senare en tillflyktsort för katolska präster under tiden av terror. Med sin nästan tusenåriga historia är Traquair idag ett unikt hus, komplett med sin typiska inredning, kollektion av broderi, brev och reliker från förr. Vi tas emot av husets värdinna The 21st Lady of Traquair och får sedan en privat visning. Besöket avslutas i slottets eget ölbryggeri. Lunch på lokal pub, därefter besöker vi ett whiskydestilleri, och får en guidad rundtur och möjlighet att prova whisky. Sedan åker vi mot Glasgows landsbygd och vårt hotell, där vi serveras middag.

Antikviteterna och samlingarna på Traquair House har tusen historier att berätta.

Foto: NIGEL GIBSON

Antikviteterna och samlingarna på Traquair House har tusen historier att berätta.

Söndag 27 september. Stadsliv i Edinburgh. Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och reser mot Edinburgh, Skottlands imponerande huvudstad. Vi lämnar vårt bagage på hotellet, går ut på stan och börjar med att äta lunch på en lokal pub. Därefter besöker vi Edinburgh Castle och får en guidad rundvandring innan vi avslutar med en stadsrundvandring med guide. Sen eftermiddag ges fri tid för att strosa runt
på egen hand och shopping för de som önskar. Vi checkar in på hotellet, möts senare i hotellets lobby. Promenad till kvällens restaurang för en trevlig avslutningsmiddag.

fter besöket på charmiga Leault farm, njuter vi afternoon tea.Skottlandsresan-09-vds

Efter besöket på charmiga Leault farm, njuter vi afternoon tea.

Måndag 28 september: Hemresa. Frukost och fri tid för den som vill gå ut för en sista shoppingrunda. Transfern avgår under förmiddagen till flygplatsen för hemresa mot Stockholm. Avresa från Edinburghs flygplats direktflyg SAS kl 13.45. Ankomst Arlanda kl 16.55.

Pris per person i dubbelrum: Prenumerant: 19 500 kr (ord pris 20 500 kr). Enkelrumstillägg: 2 500 kr.

Allt detta ingår i priset:

  • Direktflyg med SAS Stockholm–Edinburgh t/r.
  • Alla transfers, privat buss och vattenflaskor.
  • Del i dubbelrum fyra nätter på fyrstjärnigt hotell med frukost.
  • Tre tvårätters-luncher,
  • Tre trerättersmiddagar på hotellen, avslutningsmiddag på restaurang (exkl dryck).
  • Besök på destilleri med whiskyprovning,
  • En afternoon tea.
  • Alla inträden, en VIP-visning.
  • Lokal guide som talar svenska, medföljande representant från Gods & Gårdar och resevärdinna från GoInStyleTravel.

Resfakta: Vi reserverar oss mot eventuella pris/program/
valutaändringar utanför vår kontroll. För resans genomförande krävs minst 25 deltagare.

För resevillkor och program, se www.goinstyle.se

Bokning: Mejla så snart som möjligt till researrangören GoInStyle: info@goinstyle.se eller ring 08-84 64 60.