Nu presenterar vi en helt ny resa till slott och herresäten i Transsylvanien. Upptäck en fascinerande del av Centraleuropa tillsammans med Gods & Gårdar, under en långweekend som bjuder på såväl mat-, vin- och naturupplevelser som hemlighetsfulla minnen från en svunnen tid.

I mitten av maj, när vårens färger exploderar i Karpaterna, gör Gods & Gårdar sin första resa till Transsylvanien. Programmet är skräddarsytt för våra läsare, med flera besök på slott och herresäten. Hemma hos greve Tibor Kalnoky bjuds vi på en närodlad lunch, och vid middagen på slottet Cantacuzino får vi ta del av den bysantinska adelsfamiljens färgstarka livsöden. Näst sista dagen gör vi ett fantasieggande besök hos Transsylvaniens mest kände greve, Vlad Dracula, eller i alla fall i hans borg, där vi även bjuds på middag.

Slottet Bran, Draculas slott, på ett berg och vackert inbäddat i grönska.

Foto: Alamy Stock Photo

Vi besöker Draculas slott, där vi även bjuds på middag.

Det lokalproducerade vinet och den rumänska husmanskosten sätter ytterligare guldkant på resan. I Sighisoara besöker vi den kungliga hovleverantören av mousserande viner och får en provning i vinkällaren. Allt i sällskap med vår svensktalande guide Gloria Andersson, född och uppvuxen i Transsylvanien. Missa inte detta!

Rumänska delikatesser och roséviner arrangerade med vinstockar i bakgrunden.

Vi njuter av de lokala vinerna och traktens delikatesser.

Program – Transsylvanien med Gods & Gårdar

Torsdag 16 maj

Avresa från Sverige till Bukarest, där vi välkomnas av vår guide med lokalproducerad snaps. På väg till hotellet besöker vi Ceausescus privata residens, Palatul Primaveri, som ger en inblick i de orättvisor som fanns i landet under kommunisttiden. Vi stannar till utanför Parlamentspalatset, en av världens största parlamentsbyggnader. Efter att ha checkat in på vårt centralt belägna hotell ger vi oss ut på en stadsvandring, som avslutas på en anrik restaurang med rumänsk husmanskost. Lunch och middag ingår.

Fredag 17 maj

Efter frukost byter vi storstadsliv mot vacker natur, pittoreska byar och sagolika slott på landsbygden i Karpaterna. Vårt första mål är Peles slott, kungafamiljens forna sommarresidens, med fresker av den österrikiske konstnären Gustav Klimt. Efter en rundvandring bjuds vi på exklusiv lunch på slottsområdet. Vi checkar in på vårt hotell och vilar lite innan vi besöker Stirbeys slott. Middagen serveras på ytterligare ett slott, Cantacuzino, tillsammans med en historisk guidning. Lunch och middag ingår.

Slottet Cantacuzino stod färdigt 1911, byggt åt den inflytelserika aristokratiska familjen med samma namn.

Foto: Alamy Stock Photo

Slottet Cantacuzino stod färdigt 1911, byggt åt den inflytelserika aristokratiska familjen med samma namn.

Lördag 18 maj

Vi åker vidare till Sighisoara. På vägen dit besöker vi den kungliga hovleverantören av mousserande viner och får en rundvandring i vinkällaren med vinprovning. Därefter lunchar vi på en pittoreskt belägen fästning. Väl framme i Sighisoara checkar vi in på vårt anrika hotell innan vi ger oss ut på promenad i det medeltida citadellet. För den som önskar kan dagen avslutas med middag och ett glas rödvin i Vlad Draculas födelsehus nära vårt hotell. Lunch ingår, middag på egen hand.

Färgstarka fasader på låga stadshus i den pittoreska rumänska staden Sighisoara.

Foto: (c) Bobokow | Dreamstime.com

Följ med på guidad stadsvandring i det pittoreska Sighisoara.

Söndag 19 maj

Dags att njuta av lugnet på landsbygden. Vi besöker en ungersk-saxisk by där vi välkomnas av Tibor Kalnoky, en greve av rumänsk-ungersk börd som efter kommunismens fall har återfått familjens ägor. Greve Kalnoky visar oss runt i sin herrgård, och vi bjuds på en närproducerad lunch. Därefter åker vi vidare mot Brasov, även kallad Kronstadt, där stadskärnan domineras av barock- och jugendstil. Vårt hotell ligger nedanför Draculas slott. Lunch ingår, middag på egen hand.

Romania, Brasov, Brasov, Council House, Council Square, Brasov.

Foto: ?? Jan Wlodarczyk/SIME/IBL

Rådhuset i hjärtat av den vackra staden Brasov, byggdes år 1420.

Måndag 20 maj

Efter frukost tar vi en tur med häst och vagn i det vackra landskapet. Vi provsmakar ost lagrad i tallbark och ett glas lokalt vin. Därefter ger vi oss av till resans kanske mest fantasieggande besök, Vlad Draculas slott. Middagen serveras i det som på 1920-talet var drottning Marie av Rumäniens favoritmatsal. Lunch på egen hand, middag ingår.

Tisdag 21 maj

Vi åker mot flygplatsen. På vägen stannar vi för att se en unik antik klocksamling. Lunch serveras på en närliggande restaurang. Ankomst till Sverige samma kväll. Lunch ingår, middag på egen hand.

Allt detta ingår i resan:

Flyg i ekonomiklass till Bukarest tur och retur. Fem nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard. Svensktalande guiden Gloria Andersson, född och uppvuxen i Transsylvanien. Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter. Frukost alla dagar samt åtta måltider inklusive måltidsdryck (mineralvatten). Alla transporter på resmålet, flygskatter och säkerhetsavgifter. Pris per person i dubbelrum: 16990 kr för Gods & Gårdars prenumeranter (ordinarie pris 17990 kr). Enkelrumstillägg 1 650 kr. För mer information och bokning: Se www.lotustravel.se alternativt mejla info@lotustravel.se eller ring 08-545 188 40.