Lyxmärket Elizabeth Arden är populärt bland kändisarna. Här är historien bakom varumärket – en historia som kantas av fattigdom och krig men också av briljanta affärsidéer och hälsotänk långt före sin samtid.

1910 slog Elizabeth Arden upp dörrarna till sin Red Door Salon i New York – skönhetssalongen som skulle lägga grunden till ett internationellt kosmetikimperium. Målgruppen var fruarna till New Yorks alla dollarmiljonärer. På hennes salong inredd i rosa, vitt och guld kunde kunderna få mer än bara skönhetsbehandlingar. De kunde träna, äta lätta näringsriktiga luncher, få sitt hår fixat och shoppa kläder designade av Charles James och Oscar de la Renta. Plaggen visades upp av slanka och yogatränade mannekänger.

År 1910 öppnade salongen   på 5:e avenyn i New York. Än idag är det ett palats för skönhetsälskare.

År 1910 öppnade salongen på 5:e avenyn i New York. Än idag är det ett palats för skönhetsälskare.

Lyx, glamour och exklusivitet. Det är begrepp de flesta förknippar med varumärket. I dag omsätter företaget en bra bit över 1,3 miljarder dollar. Själv kom Elizabeth från förhållanden som var allt annat än priviligierade. Hon växte upp med sin pappa, en skotsk diversehandlare som immigrerat till Kanada, och fyra syskon på en nedgången gård i Ontario. Mamman dog tidigt i tbc och familjen fick kämpa för att överleva. Elizabeth hoppade tidigt av skolan och drog sig fram på olika småjobb. 1908 flyttade hon till New York och fick anställning som bokhållare på ett medicinföretag. Vid arbetets slut steg den nyfikna bokhållerskan in i Squibbs laboratorium och ägnade timmar åt att lära sig allt hon förmådde.

Elizabeth Arden ville få kvinnor att våga använda makeup och  erbjöd därför kurser i ämnet.

Elizabeth Arden ville få kvinnor att våga använda makeup och erbjöd kurser i ämnet.

Intresse för hudvård gjorde att Elizabeth sedan sökte plats som behandlingsassistent hos Eleanor Adair, en av den tidens stora skönhetsexperter. Hon sög åt sig av Miss Adairs kunskap och snart öppnade hon Red Door Salon på en elegant adress och blev sin egen. Varifrån hon fick startkapitalet är fortfarande höljt i dunkel men ett är säkert: det tog inte lång tid innan verksamheten började gå med vinst. Elizabeth, som alltid klädde sig i vänligt rosa nyanser och talade flickröst, var bakom den blida fasaden en slipad affärskvinna som från början medvetet satsade på att nå New Yorks spirande societet. Hon gav sig dessutom i kast med att ändra amerikanska kvinnors syn på skönhet och smink som på den tiden användes nästan uteslutande av gatflickor och skådespelerskor. Men Elizabeth hävdade bestämt att det var varje kvinnas rätt att vara vacker oavsett ålder. Med hjälp av smart marknadsföring fick hon amerikanskorna att börja måla sig.

Elizabeth Ardens ikoniska skönhetsprodukter.

Elizabeth Ardens ikoniska skönhetsprodukter.

MER SKÖNHET! Produkterna som föryngrar

1915 hade Elizabeth skapat sin första kosmetiklinje och produkterna sålde som smör. Hon vågade hon ta bra betalt och satsade stort på reklam och vackra förpackningar. Även i Sverige fanns ett litet urval av Elizabeth Arden-kosmetik till försäljning på NK. Där såldes ett populärt läppstift som kostade sex gånger så mycket som ”vanliga” läppstift.

Elizabeth Arden, omkring 1940, när hon lanserade sitt berömda röda läppstift. Hon var en pionjär som utmanade societeten.

Elizabeth Arden, omkring 1940, när hon lanserade sitt berömda röda läppstift. Hon var en pionjär som utmanade societeten.

På 1930-talet lanserade Elizabeth sin berömda Eight Hour Cream som gjorde omedelbar succé. Krämen säljs än i dag och hyllas offentligt av flera celebriteter, såsom Victoria Beckham och Cheryl Cole.

Stjärnan Elizabeth Taylor bidrog till att göra doften  White Diamonds populär.

Stjärnan Elizabeth Taylor bidrog till att göra doften White Diamonds populär.

Under andra världskriget såg Elizabeth sin chans att både tjäna pengar och få amerikanska kvinnor att ta värvning. I samarbete med marinkåren skapade hon ett läppstift som hade exakt samma röda nyans som detaljerna på de kvinnliga marinsoldaternas gröna uniformer. Färgen kallades Montezuma Red och utvecklades snabbt till en hel makeupserie som förpackades i en stilig låda av grönt filttyg omknuten med ett rött band och försedd med marinkårens emblem. Trots att setet kostade en smärre förmögenhet blev det en försäljningssuccé.

Skådespelerskan Catherine Zeta-Jones har marknadsfört Elizabeth Arden.

Skådespelerskan Catherine Zeta-Jones har marknadsfört Elizabeth Arden.

På senare år har dofterna fått en allt större betydelse och signaturparfymen Red Door är en av storsäljarna. Även Elizabeth Ardens ”celebrity fragrances”, dofter som marknadsförs med hjälp av namn som Catherine Zeta-Jones och Mariah Carey, är viktiga inslag i parfymportföljen. En av de mest kända och älskade parfymerna av det här slaget är kanske skådespelerskan Elizabeth Taylors klassiskt blommiga White Diamonds. Den lanserades 1991 och är fortfarande mycket omtyckt.

FLER SKÖNHETSTIPS!