Sommarresidenset Greenway var den berömda författaren Agatha Christies plats för avkoppling och inspiration.

Sommarresidenset Greenway var den berömda författaren Agatha Christies plats för avkoppling och inspiration. Nu står hemmet öppet för allmänheten och ger alla fans en chans att få en glimt av deckardrottningens allra mest privata sfär.

Greenway har inte förändrats mycket sedan 1950-talet då författarinnan Agatha Christie vandrade omkring i trädgårdarna och funderade ut nästa intrikata deckarintrig.

I sällskapsrummet  spelade Agata Christie piano, läste och umgicks med familjen.

I sällskapsrummet spelade Agata Christie piano, läste och umgicks med familjen.

Agatha  och hennes man, arkeologen Max Mallowan, hade köpt huset 1938 som sommarresidens.

I biblioteket löper en  fresk målad av löjtnant  Marshall Lee.

I biblioteket löper en fresk målad av löjtnant Marshall Lee.

I huset finns runt 11 000 objekt som samlats av Agathas familj under fem generationer. Allt från hennes egen älskade papier-machésamling till porslinsfigurer och gamla arkeologiska fynd. En del av föremålen tog paret med sig från sina arkeologiska resor i framför allt Mellanöstern och norra Afrika. Ett exempel är den gamla mässingsbeklädda kistan från Bagdad som dyker upp i två av Agatha Christies noveller: Bagdadkistans hemlighet och Äventyret med julpuddingen.

 På väggen hänger en oljemålning av Agatha Christies bror Louis Montant ”Monty” Miller.

På väggen hänger en oljemålning av Agatha Christies bror Louis Montant ”Monty” Miller.

Agatha brukade ta med sina manuskript till Greenway. I sällskapsrummet läste hon högt för familjen och lät dem gissa ”vem som gjort det”.

Se även: Gustaf Hamiltons franska slott

I sovrummet står ett  nattduksbord daterat 1790.

I sovrummet står ett nattduksbord daterat 1790.

I ena rummet finns en fresk målad i vitt, svart och blått som löper längs väggarna. Den kom till under sex månader när soldater ur den amerikanska flottan var placerade på Greenway, i väntan på Dagen D. Löjtnant Marshall Lee målade då sina egna krigsminnen från olika delar av världen. När det blev dags för soldaterna att fara därifrån frågade kommendörkaptenen om de skulle måla över freskerna. Det ville inte Agatha.

Agata Christie inspirerades av klipporna, havet i Devon.

Agata Christie inspirerades av klipporna, havet i Devon.

Biblioteket på Greenway för också tankarna till Mordet i biblioteket, en av Agathas mest populära böcker. Generöst möblerat med soffor och fåtöljer, piedestaler med porslinsfigurer och väggar klädda med böcker, skulle rummet kunna utgöra en typisk scen för en brittisk mordgåta.

Deckare av Agatha Christie.

Deckare av Agatha Christie.

Det gamla båthuset på ägorna finns till exempel med i boken Död mans fåfänga, och var också inspelningsplats för en film med samma namn. Följer man stigen uppåt kommer man till Batteriet, också denna plats refererad till i flera av hennes böcker. I boken Fem små grisar begås ett mord där.

LÄSTIPS! Deckare i slottsmiljö

Greenway var Agathas plats för avkoppling, semester och inspiration. Här hade hon många av sina allra lyckligaste stunder.

Se även: Birgittas franska lanthem