På Hårby säteri låter ägarna Sonja och Patrik Ek  dekorationsmåleriet blomstra. Med inspiration från stilpärlor till herrgårdar, växer nya motiv fram i salongerna. Dekorationsmålare Lilian Petersons penseldrag sveper konstformen in i framtiden.

Hårby herrgårds salonger i fil med nyskapade dekorationsmålerier

Foto: Tina Klingspor

Bortom björkallén lyser vårsådden i gröna rader. På höjden av en slänt beklädd med mängder av stora ekar ligger en nätt herrgård med vit träfasad och gröna fönsterbågar. Sjön syns glittra genom den öppna porten och allt är tyst och fridfullt. Det är lätt att förstå att Hårby föll självaste Greta Garbo i smaken. Även Patrik Ek blev förtjust i Hårby när han var där på ett besök under mitten av 90-talet. Patrik nämnde för dåvarande ägare Maj och Åke Wanander, att om de någonsin skulle sälja, så ville han gärna bli tillfrågad. Våren 2003 ringde telefonen, Hårby stod redo att lämnas vidare till nya krafter.

Patrik och hans hustru Sonja började omgående renovera flera av husen på gården. Det dröjde ett par år innan de kunde flytta in i stora huset, och ytterligare två år innan det långa arbetet att dekormåla husets fyra rum i fil påbörjades.

Den befintliga ekologiska mjölkproduktionen uppdaterades med en ny anläggning, ett ridhus byggdes till barnens hästintresse, samt en pensionärsbostad åt Maj och Åke. Patrik, som inte hade någon tidigare erfarenhet av att sköta gård, fick successivt sätta sig in i rollen som jordbrukare och mjölkbonde. Han hade god hjälp av att de tidigare ägarna och arrendatorerna fanns kvar på gården. Samtidigt fortsatte han jobba med fastighetsförvaltning, medan Sonja drev vidare sina två gym i Nyköping.

Medaljong av Sophie Hagman kunglig mätress, placerad på väggparti mellan två höga fönster i herrgården Hårbys dekorationsmålade salong.

Foto: Tina Klingspor

Gipsmedaljongen i matsalen föreställer Sophie Hagman, balettdansös och officiell mätress till Gustav III:s bror prins Fredrik Adolf.

Parallellt med intresset för träningsverksamhet har Sonja alltid varit intresserad av inredning. Eftersom husets originalinredning från 1800-talet inte var kvar, fanns inte mycket av värde att restaurera, utan det var fritt fram att skapa nytt efter eget behag.

För att hitta inspiration inför renoveringen besökte hon flera slott och herrgårdar, som Sturehov och Svindersvik och hon bläddrade i många exemplar av Gods Gårdar. Idén att låta dekormåla väggar tog fart efter ett besök i Abovo antik & ateljé i Gnesta, där Sonja träffade dekormålare Lilian Peterson. Det beslöts att Lilian, så fort hon avslutat sin vidareutbildning i dekorationsmåleri vid Institut Van der Kelen i Bryssel, skulle börja med att måla Hårbys matsal.

SEGOD_DSC_0550

Foto: Tina Klingspor

Under tiden återställdes husets bröstlister och kakelugnar, varav ett par av Patrik själv. En kakelugn från Åkerlindska kakelugns-makeriet hittades i en låda på brygghusvinden och en snarlik ugn från samma tillverkare hittades på Blocket. Två rätt klumpiga öppna spisar från 1920–30-talet fick stå kvar på övervåningen.

–Vissa saker vill man inte ändra på, även om det inte är från ens favoritepok. Det är ju en del av husets historia, säger Sonja.

På övre våningen ligger även Garbos trerumssvit med hennes sovrum, dressing room och badrum, som numera är Sonja och Patriks.

–Garbo bodde inte här länge, men än i dag kommer det turister och vill se hennes svenska herrgård, berättar Sonja.

Att Garbo valde att köpa en herrgård i just Södermanland förklaras av att filmstjärnan ofta bodde hos de nära vännerna på Tista slott. I Svensk Damtidning från oktober 1936 står det att: ”Efter mycket letande har hennes vänner greven och grevinnan Wachtmeister funnit en gård, som passar Greta Garbos smak”.

På övervåningen finns även ett stort boaserat bibliotek som byggdes av en gårdssnickare på 1920-talet. Där står för tillfället ett antal träningsmaskiner utplacerade. Sonja skrattar och tycker själv det är lite genant att det fina rummet används som hemmagym, men tanken är att de framöver ska bygga ett gym i en del av ridhuset och flytta redskapen dit. Fram till dess kan de njuta av att motionera i Södermanlands kanske mest originella träningslokal.

Den vita herrgården Hårby i Sörmland inbäddad i sommargrönska.

Foto: Tina Klingspor

Hårby blev på 1930-talet internationellt omtalad som Greta Garbos svenska herrgård.

Så småningom blev det dags att börja dekormåla matsalen på Hårby. Bildmaterial med idéer och färgval gicks igenom och rummets väggar mättes noggrant. Under tiden uppstod en diskussion om att det möjligen saknades en pardörr på ena långsidan. Ett hål i väggen med kofoten, och strax konstaterades det att det mycket riktigt funnits ännu en dörr. Väggen öppnades upp och dörrarna, som fanns sparade på gården, sattes dit. På så sätt fick rummet tillbaka sin ursprungliga symmetri.

Innan skissarbetet kan börja måste väggar vara grundmålade, vilket oftast görs innan Lilian ”flyttar in” med sina verktyg. Just på Hårby limmades en tunn fiberväv över väggarna innan de bemålades med linoljefärg. Väven är utan struktur och hjälper till att förhindra sprickor som lätt kan uppstå när huset rör sig. Den gamla metoden var att spänna upp linneväv att måla på, men Lilian anser inte att det har någon större betydelse för resultatet, även om det är mer exklusivt och har fördelen att den kan plockas ner och flyttas, om det någon gång skulle önskas. Det går även att måla på limmad lumppapp eller på lerklining, metoder som fortfarande är aktuella i många restaureringssammanhang.

–De senaste tio åren har intresset att ta hand om sina gamla hus på ett mer tidstypiskt sätt ökat, vilket känns kul, säger Lilian som inte ångrar att hon lämnade Stockholm och reklambranschen för ett liv på den sörmländska landsbygden. Hitintills har hon hunnit med ett antal uppdrag i torp, slott och herrgårdar.

–Hade jag stannat i Stockholm hade jag nog mest marmorerat trappuppgångar, skrattar Lilian. Sörmland var en bra sak. Här finns många fantastiska ställen.

SAlong på herrgården Hårby med rum i fil och blå nyskapade kinesiserande dekorationsmålningar

Foto: Tina Klingspor

Under rokokon var kineserier högsta mode, inspirationen hämtades ofta från franske målaren Jean-Baptiste Pillement. Hårbys blå rum har fått väggmålningar i hans anda. Kakelugnen har Patrik själv byggt upp.

Nästa steg i arbetet är att Lilian blandar till de kulörer som valts – med äkta pigment i den mängd som hon tror kommer gå åt, och förvarar färgerna i burkar. Hon använder mest linoljefärg, men även emulsionsfärg, limfärg och äggoljetempera.

–De ”gamla” färgerna åldras mycket vackrare och den här typen av måleri vill man ska hålla länge. Och så ligger färgerna bra till i hållbarhetstänk, säger Lilian.

Vita rokokosalen mot sjön har Vita havet på Stockholms slott som förlaga. Originalet, med skuren dekor i trä, är här på Hårby en målad och förgylld tredimensionell variant.

Foto: Tina Klingspor

Vita rokokosalen mot sjön har Vita havet på Stockholms slott som förlaga. Originalet, med skuren dekor i trä, är här på Hårby en målad och förgylld tredimensionell variant.

Gediget hantverk tar tid. Sista rummet på Hårby var det rum som tog längst tid att färdigställa, det tog nästan fyra månader. Väggarna fick blå kineserier inspirerade av Jean-Baptiste Pillement, med stora detaljerade bilder, nästan som tavlor, med olika lager för att få djup. Förebilden hittade Sonja i en artikel hon sparat från Gods&Gårdar, om Åbäcksnäs säteri utanför Valdemarsvik. En vägg kopierades nästan exakt efter originalet på Åbäcksnäs, medan de övriga väggfälten fick andra motiv i samma stil.

Sammantaget har Lilian från och till varit aktiv på Hårby i tio år, fyra rum i fil är nu vackert och unikt dekorerade. Sedan fem år har Lilian haft sällskap av Dag Levinson, både hemma och på arbetet. Dag var historielärare med intresse för att måla, och började som lärling hos Lilian. Idag målar de allt tillsammans, med samma metod som de gamla mästarna, där man arbetar in och ut i varandras målningar och inte delar upp väggarna i olika sektioner.

SEGOD_DSC_0072

Foto: Tina Klingspor

–Det finns inte två personer som målar likadant, och genom att byta plats i samma fält så smälter helheten samman. Så gjordes även förr, när mästare ofta hade ett stort antal lärlingar som jobbade på samma konstverk, förklarar Lilian.

Sonja och Patrik stortrivs på Hårby och är nöjda med att ha valt att låta dekormåla de fyra rummen. Där det tidigare var ganska ordinära tapeter finns nu något unikt som ger hemmet en personlig prägling.

–Jag njuter dagligen av målerierna, säger Sonja. Jag älskar att gå igenom de fyra rummen och se hur ljuset faller på detaljerna, se hur det glimmar till i bladguldet. Jag kommer aldrig tröttna på det.