Intresset för släktforskning bara ökar! Minst lika spännande är det att ta reda på vilken historia huset där du bor döljer. Så här gör du.

Intresset för släktforskning bara ökar! Minst lika spännande är det att ta reda på vilken historia  huset där du bor döljer. Så här gör du.

Från och med 1875 började alla köpehandlingar registreras i fastighetsböcker och där kan man hitta mycket information. Och sedan 1734 har det varit lag på att boupp teckningar ska göras efter dödsfall. Där står allt i detalj som fanns i hemmet. Andra bra källor är mantalslängder i länsstyrelsernas arkiv och kyrkoböcker med uppgifter om vilka som bott på gården. Byggnadsritningar kan finnas hos den lokala hembygdsföreningen eller hos byggnadsnämnden – det senare gäller framför allt hus från början av 1900-talet och framåt då stadsplaneringen tog fart. Adressen www.hembygd.se är bra, de har fotografier från trakten och ofta ägarlängder. I mantalslängder och i domböcker hamnar allt och man kan få läsa de mest ruskiga historier! 

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT FÅ VETA ALLT SPÄNNANDE OM DITT HUS:
6 BRA TIPS!

1. TA REDA PÅ VEM SOM BOTT I HUSET. I husförhörslängder (senare församlingsböcker) förtecknas alla som bott i en församling. Köpehandlingar finns i fastighetsböcker som förvaras på landsarkiven. Dessa handlingar kan också sökas digitalt på www.arkivdigital.se och www.riksarkivet.se. Även församlings- böcker och mantalslängder finns online.

Gary och Lilian har tagit reda på sitt hus historia.

Gary och Lilian har tagit reda på sitt hus historia – och blev chockade.

LÄS MER! GARY OCH LILIAN: BÅDE KUNGAR OCH KRIMINELLA HADE BOTT I VÅRT HUS!

2. PRATA MED TIDIGARE ÄGARE. ägare, grannar och andra som kan tänkas veta mer om husets historia.

Ett gammalt fotografi på ett hus samt gamla papper från landsarkivet.

Sök i arkiv online och få reda på intressanta saker som hänt i ditt hus.

3. ÅLDERSBESTÄM HUSET. För att undersöka timret – kontakta Laboratoriet för vedanatomi och dendrokronologi vid Lunds universitet. www.geol.lu.se/dendro. Metoden är dock inte helt säker eftersom det förr var vanligt att man använde gammalt virke när man byggde nya hus. Alternativt kan man anlita en byggnadsantikvarie.  Ibland ligger gamla handlingar lite dolda, i ett tomrum någonstans. Det kan även finnas inristade initialer och andra spår.

4. STUDERA GÅRDSARKIV. Ibland har större gods samlat egna gårdsarkiv, som kan ha lämnats in till en arkivinstitution. Sök i Nationella arkivdatabasen för information. www.nad.riksarkivet.se

5. SÖK I GAMLA ARKIV. Läs häradsrättens domböcker, gamla tiders domstolshandlingar, med uppgifter om affärer, ekonomi, brott och mycket annat. Här kan man hitta mängder av spännande information om vad som hänt på gården. Sök hos Landsarkivet och på nämnda webbadresser.

6. STUDERA BOUPPTECKNINGAR. Där finns information om arvingar samt uppställningar över allt som den avlidne lämnat efter sig, såsom husgeråd, kläder och föremål. Dessa uppgifter går också att söka via webbadresserna ovan. Framförallt – ge inte upp!

MER LÄSNING: HISTORISKA GÖHOLM VAR MARINHJÄLTEN JOHAN PUKES HEM
NUVARANDE Expertråd: Så får du veta ditt hus historia
NÄSTA Kungen har varit i vårt hem