På släktgården Stafsäter säteri utanför Sturefors bor den unga barnfamiljen Ekman. Gården har funnits i familjen Ekmans ägo sedan slutet av 1800-talet och Johan med familj är den fjärde generationen som bor här.

På släktgården Stafsäter säteri utanför Sturefors bor den unga barnfamiljen Ekman. Gården har funnits i familjen Ekmans ägo sedan slutet av 1800-talet och Johan med familj är den fjärde generationen som bor här.  I en av ekonomibyggnaderna tillverkar och säljer de sin omtyckta gårdsglass och i de vackert inredda rummen lever de ett hektiskt men härligt familjeliv.
Det inramade schablonmönstret visar hur väggen var bemålad tidigare. Oljemålning av Ove Pihl föreställande oväder och på bordet ekollon från Svenskt Tenn i design av Eva Schildt.

Den välkomnande hallen går i rött och en mild gråton. Det inramade schablonmönstret i trappan visar hur väggen var bemålad tidigare. Oljemålning av Ove Pihl föreställande oväder och på bordet ekollon från Svenskt Tenn i design av Eva Schildt.

 

Alla rum i hemmet är charmfulla och väl genomtänkta. Köket är väl tilltaget med ny inredning i lantstil. Matbordet har Johan gjort, stolarna är tillvekade av SO Larsson Stilmöbler. I den bortre delen av köket står en snyggt inbyggd Bergslagskamin.
Terrassen, som är en av familjens favoritplatser, vetter ut mot trädgården och sjön. Här ses fasadens pilastrar som framhäver byggnadens klassicistiska drag.
De sengustavianska stolarna och takkronan har länge funnits i huset. Det stora barockskåpet stod tidigare i Johans farmors hem. Det var så högt att hon fick höja taket för att det skulle få plats.

De sengustavianska stolarna och takkronan har länge funnits i huset. Det stora barockskåpet stod tidigare i Johans farmors hem. Det var så högt att hon fick höja taket för att det skulle få plats.

Maria tänkte först måla golvet med gråa och vita rutor, men det blev så fint efter slipningen så att det behölls intakt.

Vi bestämde oss när vi tog över huset att passa på att renovera de interiöra ytskikten ordentligt. Maria tänkte först måla golvet med gråa och vita rutor, men det blev så fint efter slipningen så att det behölls intakt.

Den stora salen, ett grandiost rum med utsikt åt trädgården, är husets hjärta och ett av familjens favoritrum. Planlösningen och stora salen har inspirerats av slottet Vaux-le-Vicomte i Frankrike, byggt i mitten av 1600-talet. Förgyllningarna är i original. Sittgruppen med sideboard och skulptur är inköpstips från Jim Grundström och Alexander Lundfeldt som driver Oscar & Clothilde.
Henrik von Gerbers fotorealistiska målning Brief encounter samsas med en rosenprydd keramikurna och stilhistoriska möbler. Konstfotografiet Knowing Vivienne av duon Cooper & Gorfer passar fint till trågsoffan i rokoko.
Master bedroom med en härlig blandning av stilar och mönster. Flera av inredningsdetaljerna, till exempel tavlan med ormen, kommer från Ocsar & Clothilde. I badrummet finns en magnifik kakelvägg från Fired Earth. Bilden fick läggas på golvet och pusslas ihop innan plattsättningen.

Master bedroom med en härlig blandning av stilar och mönster. I badrummet finns en magnifik kakelvägg från Fired Earth. Bilden fick läggas på golvet och pusslas ihop innan plattsättningen.

Gästrummet med fina tapeter föreställande dovhjortar i skogen. Karmstolen ritade Josef Frank för Svenskt Tenn. Läderväskan köpte Johan i Egypten.
Jonas Bohlins belysningsarmatur i mässing framhäver Johans och hans fars jakttroféer. Väggarna i korridoren på övervåningen har en diskret tapet med mönster av ekblad. Bordet är från Marias familj. På golvet ligger en sisalmatta.

Jonas Bohlins belysningsarmatur i mässing framhäver Johans och hans fars jakttroféer. Väggarna i korridoren på övervåningen har en diskret tapet med mönster av ekblad. Bordet är från Marias familj. På golvet ligger en sisalmatta.

 

Maria med Torkel och Conrad i Stafsäter Gårdsglass butik.

En av gårdens verksamheter är glassproduktion. Maria med Torkel och Conrad i Stafsäter Gårdsglass butik.

 

Läs också om:

Traditionsrika Thorsvi gård

Modern herrgård i Västergötland

Vackra herrgården Ekered

Dramatisk historia på Bergkvara