Marinhjälten Johan Puke lät uppföra vackra Göholm herrgård, en plats där kungligheter och societet har roat sig genom åren. I dag arrangeras kulturevenemang på gården.

Marinhjälten Johan Puke lät uppföra vackra Göholm, en plats där kungligheter och societet har roat sig genom åren. I dag arrangeras kulturevenemang på gården.

Lundar, ängar och betesmark omger Göholms herrgård, vackert belägen på en halvö vid Blekingekusten sydost om Ronneby. Det är en plats fylld av spänning och historia. Den stiliga huvudbyggnaden uppfördes av konteramiralen Johan Puke år 1799, men invändigt är det familjen Werners bevarade hem man möter.
August Werner var grosshandlare från Göteborg utan något adligt ursprung. Hans förmögenhet byggdes upp under industrialismens era och hans inkomster kom från textilriket i Kinnatrakten.
– Han var gift med en amerikanska men hon lämnade honom och deras två gemensamma barn, berättar Fredrika Ter-Borch Bjurek, verksamhetsutvecklare på herrgården. Med ensamt ansvar för barnen var August tvungen att ses sig om efter en guvernant. Fröken Sonia Wirsén anställdes och blev ganska snabbt fru Werner. Sonia fostrade barnen från första äktenskapet och så småningom också de gemensamma barnen William och Stina.
August sökte efter en lantlig egendom med jaktmarker – och på Göholm fanns förutsättningarna. 1917 blev han ägare till herrgården och fyllde hemmet med många sköna ting som fortfarande finns kvar att njuta av.

I skrivrummet står ett ryskt toilettbord i Louis XVI-stil och vitmålade gustavianska karmstolar.

I skrivrummet står ett ryskt toilettbord i Louis XVI-stil och vitmålade gustavianska karmstolar.

I matsalen på den övre våningen hänger en praktfull kristallkrona från Parisutställningen 1899. Salongen på samma våning är möblerad i förgylld rokoko och väggfälten elegant dekorerade med blomsterrankor av konstnären Axel Hörlin under 1920-talet. Byråar från såväl rokokotid som gustaviansk era finns i salongerna, liksom en grandios Steinwayflygel. Den tillverkades 1913 och står numera i matsalen.
– Jag har sällan hört en bättre klang från en flygel, säger Fredrika, och tillägger att inga strängar någonsin har bytts ut.
I år firas hundraårsjubiléet av detta magnifika instrument med en Chopin-konsert.
– August spelade gärna på flygeln. Det var mellankrigstid och societetslivet på Göholm blomstrade. Familjen Werner hade ett rikt socialt liv. August var bland annat känd för sin vinkällare.

Porträttet föreställer Stina Werners bror Wilhelm,  och på golvet finns samma Märklintåg.

Porträttet föreställer Stina Werners bror Wilhelm, och på golvet finns samma Märklintåg.

Sedan tio år drivs Göholm som stiftelse. Egendom och mark förvaltas enligt Augusts dotter Stina Werners önskan. Hon testamenterade hela egendomen tillsammans med sitt kapital till stiftelsen Stina Werners fond.
– Stina var en framsynt kvinna, berättar Anna Sundberg, som även hon är verksamhetsutvecklare samt ekonomiansvarig inom stiftelsen och Skogssällskapets förvaltning. Stina var praktisk och modern och gick gärna klädd i byxor och kavaj. Och hon var redan på sin tid medveten om vikten av miljövård.
Stiftelsen delar ut bidrag för att främja vetenskaplig forskning och utbildning inom skogsbruk, jordbruk och naturvård, och i dess uppdrag ingår även att hålla byggnader och mark i gott skick.
– Utan familjen Werner hade inte Göholm funnits kvar på det här sättet, menar Anna. Stina och hennes far ville inte stycka egendomen och vi strävar efter att förvalta Göholm i deras anda och har inventerat varje föremål i huset. Ibland känns det nästan som om deras vakande ögon följer vårt arbete här.

Sängen i gustaviansk stil står i det blåvita sovrummet. Skor och minnen från den sista privata ägaren Stina Werner bidrar till en speciell atmosfär.

Skor och minnen från den sista privata ägaren Stina Werner bidrar till en speciell atmosfär.

Mannen som lät uppföra Göholm, Johan Puke, köpte egendomen för sextusen riksdaler den 7 januari 1790. Puke kom från enkla förhållanden, gick till sjöss som tioåring och kom att göra en strålande karriär. Samma år som Puke köpte gården ledde han den svenska flottans utbrytning ur Viborgska viken, det som kom att kallas Viborgska gatloppet. Han stod, under kungen, som högsta befäl över rikets flottor med starkt fäste i Blekinge.
– Det var inte ovanligt att familjen Puke fick kungligt besök i hemmet, regerande kung anlöpte ofta sjövägen till Karlskrona och stannade till på Göholm, säger Fredrika. Flera avgörande beslut har tagits inom dessa väggar, sådana som sedan har påverkat Sveriges historia.
Värdinna i huset var grevinnan Christiana Charlotta Puke, född Giertta.
– Hon hade ett stort och viktigt ansvar, säger Fredrika.
Christiana Charlotta var bara 18 år när hon gifte sig med Johan Puke. Paret lär ha haft ett lyckligt äktenskap och fick tre söner och fyra döttrar.
Fredrika och Anna är tacksamma över den fina arbetsmiljö de har på Göholm.
– Men vi är inte ensamma, här finns två officiella spöken, berättar Anna. Dels Puke själv. Han lär visa sig på ladugårdsbacken emellanåt. Men det finns även ett spöke som kallas den blå damen. August påstod att han hade sett den blå damen, men hans hustru menade att det berodde på all cigarrök och konjak i huset.
Det råder en speciell och mycket fridfull stämning på herrgården.
– Vi vill skapa ett fruset ögonblick från förr, säger Fredrika och Anna håller med:
– Man blir fortfarande lite andäktig när man går här och vi försöker använda Göholm på det pietetsfulla sätt som Stina Werner önskade.