Med Hollywoodskådisar i köket och äventyrslystna barn på gården kan man konstatera att det är full fart på Beckershofs herrgård. Charles och Elisabet Asker har verkligen väckt liv i empirpärlan från 1819.

Med Hollywoodskådisar i köket och äventyrslystna barn på gården kan man konstatera att det är full fart på Beckershofs herrgård. Charles och Elisabet Asker har verkligen väckt liv i empirpärlan från 1819.

Beckershof ligger några kilometer söder om Katrineholm. Den ståtliga empirbyggnaden ritades ursprungligen av Carl Christoffer Gjörwell d.y. och dess läge vid kanten av sjön Tisnaren har säkert fått många besökare att dra efter andan. Men helt lätt att hitta godset med anor från 1600-talet är det inte. De slingriga sörmländska vägarna och skogen som breder ut sig gör att det är lätt att missa den lilla skylten som anger var man ska svänga av. Men där vägen slutar börjar äventyret – särskilt för de många tioåringar som varje år deltar i lägret Wild Camp som arrangeras på herrgården. Som namnet antyder handlar det om äventyrliga aktiviteter som framför allt bedrivs ute i skog och mark. Här började också ett nytt äventyr för ägarna Elisabet och Charles Asker som tog över gården för sex år sedan. Att de skulle komma att bo på Beckershof, som då var betydligt mer stillsamt än i dag, var inget de hade tänkt sig, trots att gården är Charles föräldrahem.
– Mina föräldrar tog över Beckershof 1972 så jag är uppvuxen här, berättar Charles vars farmors mor hette Lewenhaupt och tillhörde släkten som ägt gården sedan 1860-talet.
För två rastlösa själar som Charles och Elisabet var siktet inställt på en mer kringflackande tillvaro.
– Vi träffades 1993 och insåg genast att vi båda var lika våghalsiga, säger Elisabet. Vår relation inleddes med att vi sålde allt vi ägde och flyttade till Sydafrika där vi tillbringade mycket tid på en vildmarkslodge. Tillsammans har vi hunnit besöka ett 60-tal länder.…
Nu ville ödet annorlunda och i stället för att leta efter spännande upplevelser utomlands har paret tagit äventyret till Beckershof. På gårdsplanen pågår allsköns aktiviteter. Ljudliga barngrupper som deltar i vildmarkslägret springer runt bland tuppar, hästar, kaniner och hundar. Det är så långt ifrån en sömnig museiliknande herrgård man kan komma.
– Då skulle ni ha sett hur det var när teamet från Hollywoodversionen av Millenniefilmerna bodde här under sex veckor, säger Elisabet. Jag stod i köket mellan klockan sex på morgonen och midnatt och hann verkligen lära känna både regissören David Fincher och huvudrollsinnehavaren Daniel Craig. Det var kul.
Mat och dryck är viktigt i parets liv. Under 1990-talet startade de sitt första Espresso House i Lund.
– Som entreprenör går man på känsla, säger Charles. Vi gillar kaffe och såg tidigt potentialen i kaffekulturen. I Sverige fanns nästan bara konditorier då. Magkänslan visade sig vara rätt. Konceptet utvecklades och idag finns Espresso House på 130 ställen runt om i Sverige. Paret hann starta 30 kaféer innan de lät andra ta över merparten av verksamheten.
På Beckershof, där det stora köket är vackert nyrenoverat, brygger man kaffet på vanligt vis, utan espressomaskiner. Herrgårdens historia går långt tillbaka i tiden.
– På 1300-talet ägde Julita kloster Ramninge gård som låg precis här och är förlagan till Beckershof, förklarar Charles. Ägorna gränsar till Claestorp som ägts av släkten Lewenhaupt sedan 1776.
1867 köptes gården av Mauritz Lewenhaupt och det var då som byggnaden fick sitt nuvarande utseende med två våningar. Vad originalarkitekten Carl Christoffer Gjörwell hade tyckt om det är osäkert. Hur som helst så var det Gjörwell som ritade det unika lusthuset i turkisk stil från 1838 nere vid sjön.
– Det är populärt att gifta sig här, det gjorde vi också, berättar Elisabet. Och en annan kär tradition är våra kräftskivor som vi varje höst har i lusthuset.
Signalkräftorna som fångas i Tisnarens rena vatten är omtyckta och en viktig inkomstkälla på gården. Åren som paret har bott på Beckershof har inneburit många utmaningar. Trots att båda är enormt handlingskraftiga entreprenörer som inte är rädda för att hugga i när det behövs, kunde de inte riktigt föreställa sig hur mycket arbete som faktiskt väntade.
– Det regnade in på över trettio ställen i huset, säger Elisabet. Under två års tid hade vi tjugo man här på heltid för att renovera allt från tak till väggar.
För familjen Asker har det varit viktigt att blanda det gamla och det nya på ett bra sätt i den kulturhistoriska miljön. Men också att få till en bostad som fungerar för en modern barnfamilj. Undervåningen är traditionell och lite mörk, men på övervåningen har paret inrett och renoverat i supermodern stil. Häruppe är alla rummen ljusa och det sprakar av starka färger.
– Vi har naturligtvis respekt för husets historia, men vi tycker om att blanda stilar och detta är verkligen vi, säger Elisabet.
De båda flyglarna hyrs ut till två barnfamiljer och en bit längre ned, bara några meter från vattenbrynet, står i dag The Lake house, ett supermodernt konferenshus med tolv rum.
– Vi vill till varje pris ha liv omkring oss här, det är ett villkor för att vi ska trivas, säger Elisabet.
Det som andra uppfattar som stress och kaos verkar bara vara stimulerande för Elisabet som förser yngste sonen Fredrik med jordgubbar samtidigt som hon svarar på frågor från lägerledarna, ger instruktioner till en av gårdens två anställda medarbetare och kastar ett öga på vad som händer ute på vattnet där några av barnen åker båt.
– Man måste ha kul, det är vårt motto, säger hon med ett skratt. Men även jag har mina begränsningar så i år har vi anställt en kock som sköter matlagningen vid konferenser och bröllop. Förut lagade jag all mat själv. Vi hade femtio grupper här förra året vilket innebar att jag i princip aldrig kom ut från köket.
Det som nu återstår att renovera är det gamla stallet, i dag hem för två vackra hästar som ägs av Charles engelska mor, konstnären Cheristine, vars konst pryder flera av väggarna på Beckershof. Cheristines djur- och ridintresse avspeglar sig i tavlorna där hästar och hundar är favoritmotiven. En annan del av byggnaden som förblivit orörd är vinden och den är mycket speciell. Längst in bland gamla möbler, prylar och tavlor skymtar helt oväntat en scen.
– Det har varit en riktig teater här, säger Elisabet. Förr bestod hushållet på Beckershof av närmare hundra personer och det blev en lagom stor publik för de föreställningar som uppfördes här några gånger per år.
Elisabet hoppas kunna förverkliga drömmen om att återskapa teaterscenen i ursprungligt skick. Men just nu finns det så mycket annat som först ska hinnas med vid sidan om de jakter, läger, konferenser och bröllop som arrangeras på gården. Nästa stora projekt kan bli en sjökrog nere i båthamnen där de hyr ut 160 båtplatser.
– Vi får allt lugn vi vill ha på vintrarna här, säger Elisabet. Då är det definitivt för lugnt för vår smak. Under den kalla årstiden brukar vi leva i två rum och kök eftersom det är orimligt att hålla hela huset på 900 kvadratmeter uppvärmt.
Med Elisabet och Charles som godsägare är det alltså ingen risk att herrgården ska återgå till sin tidigare lugna tillvaro. Nu när paret inte längre kan resa som förr har de sett till att tillfredsställa sitt behov av upplevelser och spännande möten på plats. Sörmland går lika bra som Sydafrika, huvudsaken är att det händer något och att det involverar många människor.

Jaktintresset i familjen är stort. Alla troféer i entrén är från djur de har fällt själva.