Många drömmer om att bo i öppna landskap, i skånelänga full med mustig historik. Lotta och Nils Kellin tog steget i mogen ålder. Efter 67 år lämnade de våningen i Stockholm för ett liv på skånska landsbygden.

Många drömmer om att bo i öppna landskap, i skånelänga full med mustig historik. Lotta och Nils Kellin tog steget i mogen ålder. Efter 67 år lämnade de våningen i Stockholm för ett liv på skånska landsbygden.

Det är något alldeles speciellt lockande med skånegårdar som står stadigt i den skånska blåsten. Slätternas hus som fick sin karaktär för flera hundra år sedan, ofta fyrlängade, just för att ge skydd mot den där friska men envisa vinden. Halmtak, korsvirke, lera, tegel, en form med en särskild kraft som tydlig syns i de välbevarade 1500-talshus som Pilgrändshusen i Ystad, Kockska Gården och Hedmanska Gården i Malmö.

Den nybyggda skånelängan är belägen  i kuperade omgivningar med skogen i ryggen  och ett vidsträckt åkerlandskap framför.

Den nybyggda skånelängan är belägen i kuperade omgivningar med skogen i ryggen och ett vidsträckt åkerlandskap framför.

Lotta och Nils Kellin moderna skånelänga byggdes 2011 på landsbygden i Mellanskåne och omfattar 165 kvadratmeter med fem rum.  På håll är det svårt att avgöra: Är den där gården gammal eller ny? Kommer man närmare ser man att planteringarna är ganska nyanlagda och väl framme vid huset inser man att den putsade fasaden, fönstren, taket och den traditionellt utformade dörren, måste ha kommit till helt nyligen.

Matsalens franska bronsförgyllda bordspendyl i senempir med glaskupa, båda  i original från 1700-talet står på en fransk byrå i directoire-stil. Byrån tillhörde  en gång general De Camps, Karl XIV:s närmaste man.

Matsalens franska bronsförgyllda bordspendyl i senempir med glaskupa, båda i original från 1700-talet står på en fransk byrå i directoire-stil. Byrån tillhörde en gång general De Camps, Karl XIV:s närmaste man.

– Det är härligt att huset ligger så högt, säger Lotta. Det ger en frihetskänsla, vi kan se flera mil bort. Det kuperade landskapet påminner om England. Det blev alldeles tyst när vi avslöjade våra planer. Nils har ju bott i Bromma i 67 år och flyttat ett par kvarter som längst. De trodde att vi hade fått tomtar på loftet. Men vi var säkra på vår sak. Vill man göra förändringar i livet i mogen ålder måste man slå till när man fortfarande orkar. Det är roligt att göra en kullerbytta i livet.

På väggen bakom den  blommiga NK-soffan  hänger en förgylld spegel  i sengustaviansk stil. En trivsam läshörna i biblioteket.

På väggen bakom den blommiga NK-soffan hänger en förgylld spegel i sengustaviansk stil. En trivsam läshörna i biblioteket.

Sedan paret köpte huset  har de gjort vissa egna tillägg, bland annat den härliga  stenterrassen utanför köket.

Sedan paret köpte huset har de gjort vissa egna tillägg, bland annat den härliga stenterrassen utanför köket.

Fler vackra skånehem Skarhults slott i Skåne