Följ med till Château de l’Ange, Ängelns slott, i sköna Luberondalen. Här lever Frankrikes broderidrottning Edith Mézard ett gott liv med tid för både familj och arbete. Sin ateljé och butik har hon i det välbevarade stallet från mitten av 1700-talet.

Porlande fontän med en ängel på gården framför det franska slottet Chateau de l'Ange

Foto: Fredrika Berghult

 

I den lilla byn Lumières i Luberondalen, ligger Château de l’Ange – Ängelns slott. Det är ett mindre sommarslott som ursprungligen var kopplat till katedralen Notre-Dame des Lumières. Byn består av några hus, ett klassiskt franskt café och två större byggnader; katedralen med sitt kloster och slottet Château de l’Ange.
Idag bor Edith Mézard med sin familj på slottet, som är avstyckat från kyrkan sedan lång tid tillbaka. Gården består av en generös huvudbyggnad med ett annex, som från början fungerat som stall. Till byggnaderna ansluter en mindre park.

Edith Mezard framför ateljén i hennes franska slott.

Foto: Fredrika Berghult

Vattenhon kommer från mitten av 1700-talet, likaså den unika stensättningen som med sin lutning leder bort vattnet mot en avrinningsbrunn. Den här typen av sättning finns även utanför påvepalatset i Avignon.

Vi möter Edith i hennes ateljé och butik i det gamla stallet. Här har hon sin verkstad på övervåningen, där man tidigare förvarade hö, och på entréplanet ligger butiken. Hela byggnaden är varsamt renoverad med sin ursprungliga känsla väl bevarad.
– Det historiska uttrycket på den här platsen är viktigt för mig, det måste få finnas kvar, berättar Edith. Vissa delar har förändrats, men i stort sett är miljön intakt.

Sommarslott i Provence
Här bor: Formgivaren Edith Mézard med sin familj.

Om huset: Château de l’Ange är ursprungligen uppfört under 1700-talet som en sommarbostad till katedralen Notre-Dame des Lumières.

Verksamhet: Innan Edith flyttade hit hade man Bed and Breakfast-verksamhet på slottet. Idag har Edith Mézard sin ateljé och butik här, öppet varje dag kl 15.30–18.30.

hemsida: edithmezard.fr

Till höger om entrén till butiken finns stallets vattenho från mitten av 1700-talet. Den ursprungliga stensättningen är kvar, med sitt urgamla mönster som gör att vattnet rinner undan när det regnar.
– Här har hästar och vagnar slitit stenarna runda och man hör nästan ljudet av hjulen och de klapprande hovarna! Det känns så naturligt att hålla till i ett stall, vår familj har ett stort hästintresse och tävlar med egna hopphästar som är inackorderade på en annan gård. Till Château de l’Ange finns inga tillhörande marker idag.
Från den lilla gatan i Lumières når man Château de l’Ange genom en hög järnport där en fontän med kerub reser sig framför entrén. I den ursprungliga betydelsen ska keruben vaka över Edens lustgård, och här påminner den oss även om gårdens namn, Ängelns Slott.

Skira gardiner fladdrar framför ett franskt fönster i en matsal i Chateau de l'Ange

Foto: Fredrika Berghult

Gardinerna, som broderats med citat ur den franska poesiskatten, gör sig bra i de höga fönstren. Denna längd viskar diskret med sitt citat: Il n’y a pas de honte à préférer le bonheur, av Albert Camus, vilket betyder ”Det är inte skamligt att föredra lyckan”.

Huvudbyggnaden har en ton av ockra i putsen, vilket är typiskt för trakten med sin järnrika jord, framför allt kring provinsen Roussillon. Färgen återspeglas även i hallen och i trapphuset med sin vackra patina.

Det var omkring 1990 som Edith Mézard såg att Château de l’Ange var till salu.
– Det tog lite tid att övertyga min familj att flytta till lilla Lumières. Men när vi väl landade här, såg vi genast möjligheterna och jag började utveckla min verksamhet.
Sina kunskaper inom broderi har hon fått genom sin mormor.
– Det var alltid väldigt speciellt att få sitta med min syster och mina kusiner kring mormors hantverk. Det är något speciellt med broderi, hantverket är unikt i olika delar av världen och kan i de flesta fall härledas till både plats och kultur, menar Edith, som själv har specialiserat sig inom det provensalska uttrycket.
Under 1980–1990-talet och början av 2000-talet var broderi ett åtråvärt hantverk bland de stora modeskaparna i Frankrike och Edith Mézards kunskap blev efterfrågad. Vid visningar och utställningar i Provence kunde man se hennes broderier i kombi-nation med namn som Christian Lacroix, Chantal Thomass med flera.
– Ett av de största, nästan osannolika arbeten som jag skapat, var en åtta meter lång broderad ”gobeläng” som gjordes till en specialutställning under de här åren.
I butiken finns delar av Ediths verk blandat med textilier och hantverk av olika formgivare. Inne på slottet dukar hon gärna upp med valda föremål ur både sina egna och andra hantverkares kollektioner.
– Jag följer årstiderna i mina dukningar, och det är likadant med broderierna. För vår och sommar blir det gärna blått och lavendel, eller som här, linne och grönt.

I entréplanet hänger en äldre målning av madonnan med barnet intill rökelsekäppar som tidigare tillhört kyrkan.

Foto: Fredrika Berghult

I entréplanet hänger en äldre målning av madonnan med barnet intill rökelsekäppar som tidigare tillhört kyrkan.

Hon visar sina dubbla set linnedukar med en elegant linje infällt i grönt. Servetterna är broderade med namn på byar i området, som Goult, Gordes och Lacoste.
I slottets höga fönster fladdrar lövtunna gardiner med broderier som återger texter av franska poeter som Alphonse Daudet, Frédéric Mistral och Jacques Prévert.
– Slottet har alltid fungerat som ett sommarboende, så här fanns ingen uppvärmning när vi flyttade in. Jag har därför låtit installera vattenburna element.
Elementen syns på vissa ställen, men de stör inte den unika, historiska känslan i slottet.

På Château de l’Ange har många kända konstnärer, artister och modeskapare hyrt in sig genom åren för att visa upp sina kollektioner och verk. Senast kunde vi se kostymer under namnet Technobohemian, skapade av skådespelaren och modekreatören John Malkovich. Strax därefter hade Château de l’Ange det stora nöjet att erbjuda en retrospektiv utställning med valda delar av Pierre Cardins kollektioner. Cardin, som är 97 år idag, bor och verkar sedan många år tillbaka i trakterna kring Lacoste.
Att så många kulturpersonligheter dras till Château de l’Ange beror förstås på Edith Mézard och den unika stämning hon skapat här. Franska journalister beskriver gärna miljön som en historisk filmscen, och Edith som en broderiernas Catherine Deneuve. 

Fransk stenlagd slottsgård med vackert brittiskt växthus i skuggorna av träd

Foto: Fredrika Berghult

Gårdsplanen vid entrén, med vy mot stallet, vattenhon och katedralen.