Det vackra huset i varma färger har fått behålla sin 1700-talskaraktär. Här bor Lars Vigeland Evers som brinner för äldre byggnader och deras historia. Han har också ett stort jaktintresse.
NASBY_54

Utvändigt är huset målat med senapsgul färg vilket var på modet i slutet av 1800-talet. Dörrar, fönsteromfattningar och snickarglädje är målade i brunockra.

Huset ligger på en kulle, omgärdat av bokar i glödande höstfärger. Det är ovanligt placerat med ena gaveln vänd ner mot Gripsholmsviken. Lars Vigerland Evers som köpte huset för 16 år sedan har en förklaring:

– Möjligtvis var tanken att man från början skulle bygga en herrgård med två flyglar, säger han. Den tänkta herrgården, med framsidan vänd mot viken, skulle uppföras på Taxinge Näsbys mark. Men godsets ägare friherrinnan Magdalena Fleetwood fick andra planer vilket innebar att enbart denna flygel färdigbyggdes.

NASBY_40

I hallen hänger gamla jaktkläder och unika bössor från farfar August.

Lars lät göra en dendrokronologisk undersökning vilket innebär att man tar prover på väggtimret i huset för att kunna bestämma dess ålder. Det togs tolv prover på olika ställen vilket visade att timret var fällt under vinterhalvåret 1739 och att träden dessutom hade vuxit i Taxinge Näsbys egna skogar.

– Det är som att lägga ett pussel från olika tidsepoker, säger Lars.

NASBY_21

Väggarna i matsalen har Lars målat i samma ljusblå nyans som det engelska Wedgwood-porslinet. I hörnet står en staty av Esaias Tegnér.

Väggarna är målade i milda färger där varje rum har sin egen färgsättning och prägel. Matsalen går i blått för att harmoniera med den blå kakelugnen, biblioteket går i pompejanskt rött, hallen går i grönt och lilla salongen är tapetserad med rosa rosor och blomstergirlanger.

Två vackra blåvita och återanvända kakelugnar från 1780-talet finns bevarade i lilla salen och i matsalen. Av tidigare åtta kakelugnar finns bara fem kvar.

Den vävda tapeten beställdes omkring 1700 till Björksunds slott. Framför står ett spelbord från 1780.

Den vävda tapeten beställdes omkring 1700 till Björksunds slott. Framför står ett spelbord från 1780.

– Det är tragiskt att de är rivna, men det är oundvikligt att inte olika perioder och värderingar sätter sina spår under 275 år.

Huset har under tidens gång fyllt många olika funktioner. Det har bland annat varit änkeboställe, prästgård, förvaltarbostad och gårdskontor. Nu är det sedan 50 år en privatbostad.

I salongen finns ett skrivbord i rokoko och en karmstol från tidigt 1700-tal. Soffan, en gustaviansk säng, är perfekt för en eftermiddagsslummer. Tapet från Duro.

I salongen finns ett skrivbord i rokoko och en karmstol från tidigt 1700-tal. Soffan, en gustaviansk säng, är perfekt för en eftermiddagsslummer. Tapet från Duro.

– Man måste visa respekt för huset och dess historia, egenart och själ och inte våldföra sig på det i en överambitiös renoveringshysteri enligt senaste trenden, säger Lars.

Lars är noga med att allt som görs i dag ska kunna återställas i originalskick i framtiden. Därför finns till exempel de gamla golvbrädorna från 1740 kvar under det nya golvet i köket.

NASBY_11

I salen hänger till exempel en gobeläng från 1600-talet, föreställande den barmhärtiga samariten, som han ropade in på en auktion. På bordet framför står en urna i Delftporslin från 1700-talet.

Det estetiska är mycket viktigt när Lars införskaffar nya möbler, prydnadsföremål och tavlor till sitt varmt välkomnande hem.

NASBY_23

I matsalen hänger en nonfigurativ målning av konstnären Adalbert ovanför den lilla barockbyrån i alrot. Det ger hemmet ett spännande tidsperspektiv.

Lars delar Josef Franks syn på möblering: Blanda friskt bland de saker som du tycker om. Han ser ingen motsättning i att blanda gammalt och nytt.

NASBY_53

På varje takpanna står det ”DDK”, vilket står för Didrik Duwall Kalkudden. Det var beteckningen för tegelbruket på andra sidan Gripsholmsviken och för Taxinge Näsbys dåtida ägare.

Yttertaket renoverades för ett tiotal år sedan. Varsamt tog man då ner de gamla takpannorna som är tillverkade före 1795 och lade tillbaka dem på taket igen efter reparationen.

Lars Vigerland står framför Gamla Taxinge-Näsby, klädd för traditionell engelsk fågeljakt.

Lars Vigerland står framför Gamla Taxinge-Näsby, klädd för traditionell engelsk fågeljakt.

Lars har fått förslag om att måla huset i en för 1700-talet mer passande färg. Antingen rött och grått eller ljusgult med engelskt rött på dörrar och fönsterbågar från den gustavianska epoken.
– Jag är nöjd med den nuvarande färgen och tycker att den samstämmer med glasverandan från 1870-talet.

Läs också: 

Ölsboda herrgård – en empirepärla

Nära historien på Fiholms slott

Strävsamt på Spannarp