Skulle du kunna tänka dig att ta emot över 1000 nyfikna besökare i ditt hem varje år? Det kan Kerstin och Lennart som hyr Karolinergården Stola. I kontraktet ingår att de ska visa upp gården för besökare som vill beundra 1700-talsmiljön.

Skulle du kunna tänka dig att ta emot över 1000 nyfikna besökare i ditt hem varje år? Det kan Kerstin och Lennart som hyr Karolinergården Stola. I kontraktet ingår att de ska visa upp gården för besökare som vill beundra 1700-talsmiljön.

Stola ägs och drivs av en stiftelse. Det har varit öppet för allmänheten sedan stiftelsen grundandes av herrgårdens siste ägare, Holger Ander, 1985. Det var han som räddade och återställde Stolas unika huvudbyggnad till dess forna glans.

Kerstin och Lennart håller sin herrgård öppen för besökare.

Kerstin och Lennart håller sin herrgård öppen för besökare.

Stola är första gången omnämnt 1421 i ett par akter från Vatikanarkivet i Rom rörande instiftandet av ett priorat. Herrgårdens nuvarande huvudbyggnad började dock byggas 1713 av Clas Ekeblad och byggmästare var inspektorn på Stola, en mycket duglig självlärd man vid namn Håkan Eliander, son till en enkel torpare på godset. Tillsammans skapade de en elegant rosaputsad byggnad i två våningar med säteritak. Fyra kvadratiska flygelbyggnader med tälttak kompletterade gårdsrummet.

Det vita förmaket har fast inredning skapad av Carl Hårleman och är  ett utmärkt exempel på 1700-talets sparsmakade rokoko.

– Den första av flygarna försvann redan på 1780-talet och de övriga flyttades 1816 till Villa Giacomina, en herrgård i utkanten av Lidköping, berättar av Kerstin och Lennart Gustafsson som bor på herrgården i dag.

De vackra rummen och inredningarna kom till tack vare byggherrens son Clas Ekeblad (d y). I sin egenskap av riksråd och sedermera kanslipresident bodde han större delen av året i Stockholm. Hans tid i huvudstaden sammanföll med återuppbyggandet av det nedbrunna Stockholms slott och han kom därigenom i kontakt med slottets ledande arkitekt, Carl Hårleman, den svenska rokokons fader. Hårleman blev en nära vän och han besökte Stola vid ett antal tillfällen. Det är utan tvekan Hårleman som ritat inredningen i några av de vackra rummen på andra våningen.

I vita förmaket står möbler som återbördats till Stola av Holger Ander.

I vita förmaket står möbler som återbördats till Stola av Holger Ander.

Husets största sal är matsalen med sin imponerande takhöjd och ursprungliga väggmålningar utförda av konstnären Petter Wernberg på 1720-talet. De visar pittoreska italienska naturscener som förhärligar böndernas liv och måste ha ansetts mycket moderna på sin tid. Salen används sommartid för bland annat konserter som en del av musikserien Musik på slott och herresäten.

Övervåningens imponerande matsal är  husets största rum och har väggmålningar  skapade av Petter Wernberg på 1720-talet.

Övervåningens imponerande matsal är husets största rum och har väggmålningar skapade av Petter Wernberg på 1720-talet.

– Det är roligt att huset används och att så många kan få komma hit och uppleva dessa vackra miljöer, säger Lennart, som tillsammans med Kerstin visar och guidar runt i herrgården för besökare fyra gånger i veckan sommartid.

Porslinsservisen från tyska  Fürstenbergfabriken med dekor av ekblad beställdes av familjen Ekeblad på 1700-talet.

Porslinsservisen från tyska Fürstenbergfabriken med dekor av ekblad beställdes av familjen Ekeblad på 1700-talet.

Se kända elitryttarparets vackra hem

Förtydligande om reportaget om Stola, som publicerades i nr 1/2015 av Gods & Gårdar: Stola ägs och drivs av Holger Anders barnbarn Joakim Ivarson med familj. Joakim, som tog över gården samt dess verksamhet 1985, är fjärde generationen på Stola. Kerstin och Lennart Gustafsson, som reportaget handlade om, hyr byggnaden som styckats av från gården. Denna byggnad samt parken ingår i stiftelsen som grundades av Ander.

 

NUVARANDE Här är paret som får tusentals besök varje år
NÄSTA Söta djur för en farao